Deutsche Bank и UBS Group обсъждат варианти за обединяване на част от операциите си за инвестиционно банкиране, пишат Wall Street Journal и Reuters.

Преговорите са започнали от началото на годината, а в средата на месец юни е била проведена дискусия за създаването на алианс за инвестиционно банкиране.

Гигантите не са стигнали до сделка, защото екипите им не са успели да се договорят относно тежки, но важни въпроси като структурирането и разпределянето на капитала за евентуалните бъдещи общи операции.

По думите на запознати с вътрешните операции източници на Wall Street Journal преговорите между двамата най-големи кредитора в Германия и Швейцария са показни за това колко далеч европейските кредитори са готови да отидат, за да се справят с безмилостната банкова среда. Предвид отрицателните лихвени проценти, забавянето на икономическия растеж и конкуренцията, банките в Европа изпитват все по-големи трудности.

Според източниците банките водели преговори от много време, но те често се проваляли. След това обаче бивали подновявани.

Как централните банки бавно, но сигурно тласкат света към нова финансова криза

Как централните банки бавно, но сигурно тласкат света към нова финансова криза

Те са скъпи, неефективни и създават финансови балони

Deutsche Bank

За Deutsche Bank едно хипотетично сливане с друг кредитор може да се разглежда като ход за измъкване от сегашните болезнени съкращения.

UBS

UBS страда от променливите си резултати в инвестиционното си банкиране. Акциите на гиганта в момента се търгуват близо до най-ниската си стойност след преструктурирането на финансовата институция през 2012 година.

През месец май Bloomberg информира, че двете банки са обсъждали сливане през годината като ход, който да създаде европейски банков лидер, който от своя страна да е способен да се конкурира с най-доминиращите на пазара играчи от Wall Street като JPMorgan Chase и Goldman Sachs. Досега обаче не беше съобщено, че преговорите са продължили.

В юнските преговори участие са взели финансовите директори на двете банки, други ръководители на инвестиционните отдели и съветници.

На срещата двете страни обсъдили възможности за размяна на някои операции и обединяване на части от инвестиционния си бизнес. Цялостно сливане не е било обсъждано.

Според източниците е била разгърната концепция да се заложи на силните страни на двете банки, след като Deutsche Bank продължава да е силен играч при търговията с инструменти с фиксиран доход, а UBS ограничи тази си дейности преди години. Междувременно швейцарците имат по-успешен бизнес с ценни книжа.

Deutsche Bank отчете €3,5 милиарда загуба за второто тримесечие

Deutsche Bank отчете €3,5 милиарда загуба за второто тримесечие

По-голяма от очакваната