Основателят на "Алкогольной сибирской группы" (АСГ) - един от най-големите производители на водка в Русия, води преговори за продажбата на бизнеса си, съобщава РБК, като се позовава на множество източници от алкохолния бранш и финансовата сфера.

Компанията на Андрей Стрелец е основана през 1993 г. като наследник на държавния "Омсквинпром", като в сегашния си структура функционира от края на 2008 г. Последните публикувани данни - за 2022 г., показват ръст на приходите и на печалбата през 2022 г., до съответно 36,2 млрд. рубли и 4,4 млрд. рубли.

Емблематичната водка Żubrówka отново принадлежи на поляците

След десетилетие в руски ръце: Емблематичнa маркa водка отново принадлежи на поляците

От няколко месеца вносът и дистрибуцията в САЩ се извършват от полска компания

Ключовите ѝ продукти са водките "Белая березка", "Хаски" и "Петь озер", която се продава и у нас. Тя беше и най-популярната в Русия допреди няколко години. АСГ произвежда също джин и уиски и внася чуждестранен алкохол. Компанията остава в Топ 3 на пазара на водка в родината си.

Собствеността на АСГ е оплетена в сложните отношения между свързани компании в Кипър, ОАЕ и Хонконг. Според руските медии целта на Стрелец е с тази структура да улесни износа на продукция.

В Русия рязко падат продажбите на водка за сметка на нелегалния пазар

В Русия рязко падат продажбите на водка за сметка на нелегалния пазар

Намаляването на доходите на основните потребители повиши търсенето на сурогатен алкохол

Сега, обаче, той иска да излезе от бизнеса, твърдят източниците на РБК. Очакването е сделката да е за сериозна сума, а сред заинтересованите се твърди, че е групата Ladoga, която стои зад водка "Царская" и джина Barrister. Нейният собственик Вениамин Грабар нито потвърждава, нито отрича за интерес.

От АСГ на този етап обаче твърдят, че не търсят купувач, а допълнителен инвеститор за бизнеса си. Според източниците на руското делово издание плановете на Стрелец са били да затвори сделката до март, но изборът на купувач се е проточил.