Официалните продажби на водка и коняк в Русия са спаднали рязко, съобщава вестник Ведомости, позовавайки се на данни на Росстат.

През първата половина на 2023 г. обемите на продажбите на водка са намалели с 16,4 процента, до 30,2 милиона декалитра, а на коняк и бренди, с 20,3 процента, до 3,7 милиона декалитра. В същото време производството на водка е спаднало с 9 на сто, до 33,2 млн. декалитра, на коняк и бренди - с 13 на сто, до 4,2 млн. декалитра (1 декалитър = 10 литра, бел. ред.).

Такова осезаемо намаление вероятно се дължи на сенчестия нелегален пазар, посочват експертите на изданието. Тъй като много чуждестранни марки напуснаха Русия след началото военната инвазия в Украйна, магазините могат да купуват фалшив алкохол от сенчести производители.

Според директора по развитие на RNC Pharma Николай Беспалов този спад се дължи на разрастването на нелегалния пазар. Редица чуждестранни производители на висококачествен алкохол напуснаха Русия, така че доставчиците на едро започнаха да ги заменят с фалшиви продукти и да работят със сенчести производители, добави лидерът на общоруското движение "Трезва Русия" Султан Хамзаев .

Намаляването на официалните продажби на силен алкохол е повлияно от намаляването на доходите на основните потребители на силни алкохолни напитки - средната класа, обяснява Станислав Кауфман, собственик на брандинг агенция Kaufman . Населението започна да преминава към по-евтин алкохол, често сурогатен, който не се взема предвид в статистиката. Следователно производителите ще трябва да намалят цените на продуктите или да овладеят производството на по-евтин алкохол.

Украйна завзема руска територия... на пазара на водка

Украйна завзема руска територия... на пазара на водка

Производителите от нападнатата държава реализират продукцията си по целия свят

В същото време проблемът с презапасяването с алкохолни напитки стана по-остър за търговските вериги - след февруари 2022 г. чуждестранни продукти бяха доставени в огромни количества поради страх от покачване на цените и логистични затруднения, а местните производители увеличиха производството на алкохол, за да заменят вноса. В резултат на това складовете бяха препълнени с такива продукти, каза Вадим Дробиз , директор на Центъра за изследване на федералните и регионалните пазари на алкохол .

Според данни на Росалкогольрегулирование, пише lenta.ru, през 2022 г. производството на алкохол в Русия е нараснало до рекордното ниво от 1,11 милиарда декалитра (с 2,2% повече в сравнение с миналата година). По-голямата част от този обем е бира (800 милиона децилитра) и бирени напитки (100 милиона). В същото време вносът на алкохолни продукти намалява с 11 процента, до 95 милиона декалитра, докато износът се увеличава до 44 милиона.