Нов независим канал за новини стартира в Румъния. Euronews Romania ще е насочен към румъноезична аудитория. Проектът започва след подписване на партньорство между водещия международен канал за новини в Европа Euronews и University Politehnica в Букурещ (UPB), съобщиха от медията.

Euronews Romania е дъщерна на Euronews и ще разпространява местни, национални и международни новини по телевизията и платформите си.

В рамките на последните две години Euronews стартира други три партньорски проекта, но Euronews Romania е първият, стартиран в Европейския съюз.

Euronews е достъпна в милиони румънски домакинства, но новият проект има за цел да разпространява европейски новини на румънски език. Новият канал стартира със собствен екип от журналисти и кореспонденти в цяла Румъния и в Брюксел. Главният редактор на румънската медия ще бъде нает от Euronews.

"Горди сме от споразумението, което постигнахме с UPB. Намерихме доверен партньор за амбициозен проект. Румъния има конкурентен медиен пазар с няколко новинарски канала. Вярваме, че новият Euronews Romania ще предостави уникално съдържание, което днес липсва в националния медиен пейзаж. Euronews винаги е предлагала различна перспектива за новините", казва Майкъл Питърс, главен изпълнителен директор на Euronews.

Euronews ще споделя съдържание с Euronews Romania, което ще върви наред с оригиналното съдържание, произведено от местния канал.

"Вярваме, че предоставянето на качествена журналистика и обективна информация на аудиторията, която се нуждае от тях повече от всякога, е не само медийно постижение, но и образователна инициатива. Чрез Euronews Румъния се присъединяваме към европейско семейство на качествената журналистика. Благодарим на партньорите си за доверието и ги приветстваме в UPB", заяви ректор на UPB Михнея Костойу.

През последните две години Euronews подписа партньорски споразумения с медии и телекомуникационни групи за независими канали за новини. Euronews Albania започна излъчването си през ноември 2019 г., а Euronews Georgia - през септември 2020 г. Euronews Serbia ще стартира през пролетта на 2021 г.

В световен мащаб Euronews се излъчва в 160 държави и се разпространява в почти 400 милиона домакинства - включително 67% от домовете в Европейския съюз и Великобритания. Всеки месец Euronews достига почти 150 милиона души, чрез каналите си и платформите.