"Еврохолд България" АД подписа договор за придобиване на бизнеса на чешката група ЧЕЗ в България, съобщиха от компанията. Родният холдинг ще плати €335 милиона, като финансира сделката със собствен и заемен капитал. Сумата е с €15 милиона повече, отколкото ЧЕЗ се бе съгласила да получи от "Инерком".

Дружеството вече е подписало и мандат с две глобални инвестиционни банки, които да обезпечат нуждата от заем. Сделката по придобиването на бизнеса на "ЧЕЗ Груп" в България ще бъде финализирана след одобрение от съответните регулаторни органи.

Споразумението между двете компании идва след дълги преговори между чешкото дружество и българската "Инерком". Въпреки първоначалната сделка, придобиването бе спряно от Комисията за защита на конкуренцията след шумно противопоставяне от почти всички политически сили. Третият кандидат бе индийската "Индия пауър".

"Еврохолд" обявиха, че са създали съвет от експерти с международен опит, който ще консултира процеса по интеграция на дейността на ЧЕЗ България в структурата на холдинга. Освен това компанията се е договорила висшият мениджмънт на ЧЕЗ България ЕАД, в това число и изпълнителният директор на дружеството, да остане в компанията, за да се гарантира плавен преходен период в управлението.

Структурата на ЧЕЗ Груп в България включва електроразпределителното дружество ЧЕЗ Разпределение България АД, компанията за обществено снабдяване с електроенергия и лицензиран търговец ЧЕЗ Електро България АД, лицензирания търговец на електроенергия ЧЕЗ Трейд България ЕАД, компанията за IT услуги ЧЕЗ ИКТ България ЕАД, фотоволтаичния парк Фри Енерджи Проджект Орешец, дружеството за производство на електричество от биомаса Бара Груп и ЧЕЗ България ЕАД, която координира и управлява дейността на всички дружества на групата в страната.

Печалбата на "Еврохолд" се увеличи с почти 600%

Печалбата на "Еврохолд" се увеличи с почти 600%

Най-голям принос има застрахователния бизнес

"Еврохолд България" АД е най-големият публичен холдинг в България по приходи. Компанията развива дейност в 10 страни в Европа в областта на застраховането, лизинга, продажбите на автомобили, инвестициите и управлението на активи. Акциите й се търгуват на фондовите борси в София и Варшава.

Групата обслужва повече от 2.5 млн. клиенти и има близо 3000 служители. През 2018 г. консолидираните приходи на Еврохолд достигат 1.3 млрд. лв., оперативната й печалба - 52.3 млн. лв., а активите на компанията - 1.4 млрд. лв.

През последните 20 години холдингът е реализирал 16 успешни придобивания на компании от различни сектори в Централна и Източна Европа в сделки с водещи в своите сектори корпорации в Европа. Еврохолд е собственик на Евроинс Иншурънс Груп АД (ЕИГ), една от най-големите независими застрахователни групи в ЮИЕ. ЕИГ оперира в 10 европейски страни, като притежава дъщерни застрахователни дружества в България, Румъния, Северна Македония, Украйна, Грузия и Русия. ЕИГ развива дейност още в Гърция и извършва нишови операции в Испания, Полша и Италия. През март 2019 г. ЕИГ се споразумя да придобие 4 застрахователни дружества от германската ERGO в 3 европейски страни - Румъния, Чехия и Беларус.