Най-големият публичен холдинг по приходи в България и една от водещите независими бизнес групи в Централна и Югоизточна Европа - "Еврохолд България" АД, потвърди, че е получила ексклузивност за придобиването на активите на ЧЕЗ Груп в България.

За новината съобщи вчера чешкото издание Lidovky Noviny. Както вече стана ясно, преговорите с българската "Инерком" бяха прекратени, след като Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отказа да разреши сделката.

"Еврохолд" остава единствения кандидат за бизнеса на ЧЕЗ у нас

Българската група "Еврохолд" остава единствения кандидат за бизнеса на ЧЕЗ у нас

Ново развитие на преговорите

"Еврохолд" заяви още, че участва самостоятелно в процедурата и ще финансира сделката със собствени средства и с подкрепата на "водещи западноевропейски банки"."Намерението за придобиването на активите на "ЧЕЗ Груп" в България е част от дългосрочната стратегия на "Еврохолд" за навлизане в нови регулирани бизнес сегменти, предлагащи големи възможности за растеж", казват от компанията.

Не се знаят официални параметри на офертата на "Еврохолд", но според източници на чешкото издание става дума за "по-атрактивна оферта от тази на индийците" от India Power. Припомняме, че първият кандидат "Инерком" предложи 355 милиона евро.

Кандидатурата на българския холдинг стана известна официално в началото на месеца. Плановете на "Еврохолд" включват увеличение на капитала с близо 80 милиона нови акции, от което очаква да набере 80 милиона евро. Решението трябва да бъде одобрено от акционерите на компанията на извънредно общо събрание на 22 април. Ръководството на холдинга е получило уверение и подкрепа за увеличението на капитала от основните акционери.