Изтеглянето на чешката енергийна компания ЧЕЗ от българския пазар премина в нова фаза. Според източници на чешкото издание Lidovky Noviny, близки до мениджмънта на компанията, дружеството е решило да преустанови преговорите за покупка на активите му у нас с индийската Indian Power и да остане в такива само с българската финансова група "Еврохолд".

Припомняме, че през миналата седмица чешката компания прекрати преговорите с друг кандидат - "Инерком", която дълго време беше и единствен желаещ да купи местния бизнес.

Не се знаят официални параметри на офертата на "Еврохолд", но според източници на изданието става дума за "по-атрактивна оферта от тази на индийците". Припомняме, че първият кандидат "Инерком" предложи 355 милиона евро.

Официално: "Еврохолд" е третият кандидат за активите на ЧЕЗ в България

Официално: "Еврохолд" е третият кандидат за активите на ЧЕЗ в България

Холдингът е подал оферта до чешката CEZ

Кандидатурата на българския холдинг стана известна официално в началото на месеца, като както изглежда последната оферта може да се окаже първа.

"Намерението за придобиването на активите на ЧЕЗ Груп в България е част от дългосрочната стратегия на холдинга за навлизане в нови регулирани бизнес сегменти, предлагащи големи възможности за растеж. Едновременно със сделката за придобиване на активите на ЧЕЗ Груп в България, "Еврохолд" разглежда възможността да продаде част от активите си извън застрахователния бизнес, за да се фокусира върху сегментите с най-голям потенциал за растеж", се казваше тогава в официалното съобщение.

Плановете на "Еврохолд" включват увеличение на капитала с близо 80 милиона нови акции, от което очаква да набере 80 милиона евро. Решението трябва да бъде одобрено от акционерите на компанията на извънредно общо събрание на 22 април. Ръководството на холдинга е получило уверение и подкрепа за увеличението на капитала от основните акционери.