Българският холдинг "Еврохолд" потвърди официално, че има интерес към придобиването на активите на енергийната компания ЧЕЗ у нас. В съобщение от компанията посочват, че са изпратили оферта до чешката компания майка CEZ. 

"След задълбочено проучване и обстоен анализ на финансовите резултати на българските подразделения на чешката енергийна компания ЧЕЗ Груп, най-големият публичен холдинг в България и една от водещите независими бизнес групи в Централна и Югоизточна Европа - Еврохолд България АД, отправи днес обвързваща оферта за придобиването на активите на ЧЕЗ Груп в България", се посочва в него.

От съобщението става ясно, че холдингът ще се включи самостоятелно в процедурата, без да си партнира с останалите двама кандидати - "Инерком" и "Индия пауър". Плановете включват дружеството да разчита за прибодиването на собствени средства и на финансиране от западноевропейски банки. Плановете включват и разпродажбата на активи с цел привличане на свеж капитал.

"Намерението за придобиването на активите на ЧЕЗ Груп в България е част от дългосрочната стратегия на холдинга за навлизане в нови регулирани бизнес сегменти, предлагащи големи възможности за растеж. Едновременно със сделката за придобиване на активите на ЧЕЗ Груп в България, "Еврохолд" разглежда възможността да продаде част от активите си извън застрахователния бизнес, за да се фокусира върху сегментите с най-голям потенциал за растеж", се казва още в съобщението.

Плановете на "Еврохолд" включват увеличение на капитала с близо 80 милиона нови акции, от което очаква да набере 80 милиона евро. Решението трябва да бъде одобрено от акционерите на компанията на извънредно общо събрание на 22 април. Ръководството на холдинга е получило уверение и подкрепа за увеличението на капитала от основните акционери.

Третият кандидат за активите на ЧЕЗ в България е "Еврохолд"?

Третият кандидат за активите на ЧЕЗ в България е "Еврохолд"?

От компанията заявиха, че няма да коментират слухове