Българският публичен холдинг "Еврохолд" е третият потенциален кандидат за българските активи на чешката ЧЕЗ, съобщава БНР, цитирайки "Лидове новини".

От компанията разпространиха съобщение, в което казват, че "Следвайки своята корпоративна политика и правила, Еврохолд България АД не коментира слухове или спекулативни информации, особено, когато това засяга трети страни" (пълното съобщение публикуваме по-долу).

БНР посочва още, че от централата на ЧЕЗ в Прага са заявили, че имат споразумение за конфиденциалност и очакват обвързващи оферти през април. За появата на трети кандидат се разбра миналата седмица, като информацията бе съобщена от Томаш Плескач от Надзорния съвет на дружеството.

Нов трети кандидат е готов да участва в сделката за българския бизнес на ЧЕЗ

Нов трети кандидат е готов да участва в сделката за българския бизнес на ЧЕЗ

През следващия месец той и "Индия пауър" предстои да представят своите оферти

Според националното радио финансирането най-вероятно ще бъде осигурено от руски и английски банки.

От ЧЕЗ-Прага посочват, че докато не получат обвързващи оферти не могат да коментират търговски преговори. Все още "Инерком" и индийската "Индия пауър" са потенциални купувачи на българските активи, категорични са от Прага.

След излизане на новината акциите на "Еврохолд" поскъпнаха с 5,71 процента на българската борса, като така пазарната капитализация достигна 345 милиона лева. Дружеството се търгува и във Варшава.

За 2018 г. холдингът отчете приходи от 1,3 милиарда лева и нарастване на стойността на активите до 1,4 милиарда лева. Миналата седмица "Еврохолд" съобщи, че обмисля уевличаване на капитала. Предложението е да се емитират близо 80 млн. нови привилегировани акции, всяка с номинал 1 лв. и емисионна цена 1.95 лв. Увеличението на капитала на "Еврохолд" ще се счита за успешно, ако бъдат записани и изцяло платени поне 25.3% (20 милиона) от новите акции. При успех холдингът ще набере между 39 и 156 млн. лв.

Увеличаването на капитала трябва да бъде гласувано на 22 април т.г.

Първоначалната сума, за която се бяха споразумяли "Инерком" и ЧЕЗ за активите в България, бе €320 милиона.

"Индия пауър" все още няма оферта за активите на ЧЕЗ в България

"Индия пауър" все още няма оферта за активите на ЧЕЗ в България

Чешкото дружество е отпуснало €31 милиона заем на българската компания

Пълната позиция на "Еврохолд" без редакторска намеса:

Във връзка със слуховете и спекулациите, които замесват името на Еврохолд България АД в потенциалната сделка за придобиването на активите на ЧЕЗ Груп в България, ръководството на Еврохолд заявява следното:

"Следвайки своята корпоративна политика и правила, Еврохолд България АД не коментира слухове или спекулативни информации, особено, когато това засяга трети страни. Бихме искали да припомним на всеки, че Еврохолд е публична компания, чийто акции се търгуват на Българската и Варшавската фондова борса и като такава, тя спазва стриктно законовите разпоредби и правилата за разкриване и разпространение на корпоративна информация - процес, който се следи внимателно от финансовите регулатори.

Всяка една публикувана спекулативна непотвърдена информация би могла да повлияе на цената на акциите на холдинга и да увреди интересите на акционерите, включително миноритарните, като това би могло да се счита и за нарушение на законите, които регулират дейността на публичните компании. Еврохолд и нейните дъщерни дружества винаги са обявявали публично придобиванията си, използвайки всички съществуващи медийни канали и информирайки едновременно всички заинтересовани лица. Ако компанията и подразделенията й възнамеряват да реализират нови придобивания в бъдеще, те ще ги обявят публично и своевременно ще информират всички заинтересовани лица."

"Еврохолд" планира увеличение на капитала с 80 млн. лв.

"Еврохолд" планира увеличение на капитала с 80 млн. лв.

Емисията ще е 80 млн. нови привилегировани акции с емисионна цена 1.95 лв.