Европейският съюз сключи сделка, с която ще плаща по-ниска цена за ваксината срещу коронавирус на Pfizer от САЩ, заяви представител на ЕС пред Reuters. Той още изтъкна, че съюзът е договорил доставката на до 300 милиона дози.

Експерименталният медикамент, разработена съвместно с немската BioNTech, за момента е водачът в световната надпревара за производство на ваксина, като междинните данни от мащабно клинично изследване, публикувани в понеделник, показват, че тя е била с над 90% ефективност при защита на хората от коронавирус.

Съгласно сделката с ЕС, 27-те европейски държави могат да закупят 200 млн. дози, а останалите 100 млн. ще са в резерв. Блокът ще плати по-малко от 19,50 долара за доза, като в тази сума се отразява и финансовата подкрепа, предоставена от ЕС и Германия за разработването на лекарството.

Шефът на Pfizer продал 60% от акциите си

Шефът на Pfizer продал 60% от акциите си

При рекордна висока цена

САЩ се споразумяха с производителя да платят по 19,50 долара за доза за 100 млн. дози, което е по-малко количество от поръчаните от ЕС. Но страната има опция да закупи още 500 млн. при условия, които да бъдат договорени отделно, а цената, която ще плати, не е ясна в момента.

BioNTech посочи през седмицата, че размерът на поръчката ще повлияе на цената на доза и че ще диференцира ценообразуването между регионите. Pfizer и BioNTech отказаха да коментират по-подробно ценообразуването, а говорителят от ЕС, който договаря споразумения за ваксини от името на държавите в блока, също отказа коментар.

През юни Европейската инвестиционна банка отпусна заем от 100 млн. евро на BioNTech за разработването и производството на ваксина срещу коронавирус, последвано от още 375 млн. евро финансиране от Германия през септември.

След Pfizer Русия обяви, че има трета готова ваксина срещу коронавирус

След Pfizer Русия обяви, че има трета готова ваксина срещу коронавирус

Това потвърди президентът Владимир Путин

"С този четвърти поред договор ние вече консолидирахме изключително солидно портфолио от потенциални ваксини, повечето от които са в напреднала фаза на изпитания", каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, когато обявяви сделката с Pfizer.

ЕС вече е подписал договори за доставки с AstraZeneca, Sanofi и Johnson & Johnson и е в преговори с Moderna, CureVac и Novavax.