Мегасделката между Fiat Chrysler и PSA на стойност 38 млрд. долара ще бъде одобрена от Европейската комисия, предаде Reuters, позовавайки се на свои източници. Ако тя наистина бъде финализирана, това ще създаде четвъртият най-голям автомобилен производител в света.

Обединеното име на групата ще е Stellantis и тя ще може да продава возила с големи двигатели като RAM и Jeep в САЩ и да разработва малки екологични такива за европейския пазар и Китай.

В резултат от това се очаква синергиите да възлизат на около 6 млрд. долара годишно, а обединението, което ще притежава брандовете Fiat, Jeep, Dodge, Ram, Maserati, Peugeot, Opel и DS, без да съкращава служители.

Fiat Chrysler намалява драстично дивидента преди сливането с Peugeot

Fiat Chrysler намалява драстично дивидента преди сливането с Peugeot

Вместо това акционерите ще получат дял от производител на автомобилни части

За момента самите компании не са потвърдили неформалната зелена светлина пред сливането си, но акциите им на борсата се върнаха към растеж. PSA поскъпна с 3,4% до 17,06 евро, а Fiat Chrysler - с 3% до 11,43 евро.

За да успокоят притесненията за създаване на тръст, от PSA ще започнат да продават вановете си, разработвани съвместно с Toyota, на цена по-близка до производствената. Освен това Fiat Chrysler и PSA ще позволят на дилърствата си да ремонтират коли от конкурентни производители.

Очаква се комисията да даде официално зелена светлина до края на годината, въпреки че формалният краен срок е 2 февруари. Двете компании се надяват сделката да приключи до края на първото тримесечие на годината.

Fiat и Peugeot избраха име за новата компания

Четвъртият най-голям автопроизводител в света ще има ново име

Очаква се сливането да приключи в началото на 2021 г.