Търговските мита и политическата намеса имат вредно върху трансграничните мега сделки и за пръв път от 5 години броят им намалява, показва доклад на Mergermarket.

Въпреки че първата половина на 2018 г. е най-силният 6-месечен период в сферата на сливанията след финансовата криза, трансграничните сделки понасят удар.

Колко похарчиха компаниите за придобивания от началото на годината?

Колко похарчиха компаниите за придобивания от началото на годината?

Ако темпът се запази, се очаква рекорд

Общата стойност на мега сделките е 1.94 трлн. долара за първите 6 месеца на годината. Въпреки това трансграничните сливания спадат с почти 6 процентни пункта в сравнение с предишната година и досега представляват едва 38.2% от общата активност през тази година.

През първата половина на 2018 г. са осъществени 2834 трансгранични сделки, в сравнение с 3346 през същия период на 2017 г. Последният подобен спад е от 2013 г., когато трансграничните сделки паднаха до 2302 от 2404 през 2012 г.

Рязък спад на корпоративните сделки през 2017 г.

Рязък спад на корпоративните сделки през 2017 г.

Само една страна върви срещу тенденцията

"Тъй като хората, които сключват сделки, трябва да се борят с по-голяма степен на политическа намеса и протекционизъм, по-голямата част от увеличаването на глобалните сливания и придобивания се дължи на местните сливания и придобивания", се казва в доклада.

"По-рано тази година президентът Доналд Тръмп гарантира, че преследването на Qualcomm от Broadcom не е прекратено, а през първите 6 месеца на годината само 38.2% от глобалната стойност на сливанията и придобиванията е била генерирана от трансгранична дейност", добавят експертите, цитирани от CNBC.

Рекорден януари за сливанията и поглъщанията в света

Рекорден януари за сливанията и поглъщанията в света

За първи път европейските компании са по привлекателни от тези в САЩ

През март Тръмп реши да спре придобиването на Qualcomm от Broadcom за 117 млрд. долара, поради опасения за националната сигурност.

"Въвеждането на мита, нарастващата заплаха от търговски войни и по-задълбочен контрол върху сделките могат да бъдат донякъде отговорни за спада във въздействието на трансграничните сливания и придобивания", твърдят от Mergermarket.

2018-а може да се окаже годината на сделките за Централна и Югоизточна Европа

2018-а може да се окаже годината на сделките за Централна и Югоизточна Европа

Компаниите от региона са изключително оптимистични за развитието на икономиката

В резултат на това компаниите започват да търсят потенциални партньори на своите вътрешни пазари. Шест от 10-те най-големи сделки през първата половина на 2018 г. се извършват на вътрешния пазар.