2018 година може да се окаже годината на многобройните сделки в Централна и Югоизточна Европа (ЦЮИЕ). Голяма част от компаниите в региона планират сливания и придобивания за следващите 12 месеца. Това става ясно от Барометъра на доверието в икономическата среда, изготвен от "Ърнст енд Янг" и отразяващ очакванията на фирмите за развитието на бизнеса им.

"Намеренията за сключване на сделки остават на рекордно високи нива. 53% от висшите ръководители ще се стремят активно към реализиране на сливания и придобивания през 2018 година", се казва в анализа.

"Очакванията за развитието на пазара на сделки през следващите 12 месеца се разпределят равностойно между подобряващ се (49%) и стабилен (48%), а основната мотивация за осъществяване на придобивания за участниците в изследването са фактори като увеличение на пазарния дял (32%), придобиване на иновации (23%) и разширение на бизнеса към нови географски райони (21%)", посочват експертите.

2018-а ще бъде годината на високите заплати в България

2018-а ще бъде годината на високите заплати в България

Ще има ръст на заплатите след рекордното увеличение на заетостта, смята експерт

Според оценката на "Ърнст енд Янг" лидерите на компаниите в ЦЮИЕ са изключително оптимистично настроени за пазара на сливания и придобивания през 2018 година.

"56% от ръководителите от Централна и Югоизточна Европа (ЦЮИЕ) активно ще търсят сключване на сделки през следващите 12 месеца. Нещо повече, 79% от тях очакват подобрение и на икономическия растеж в глобален план", става ясно от Барометъра.

Сред привлекателните области за инвестиции, най-голям интерес за осъществяване на придобивания се наблюдава в сферата на телекомуникациите (80%), технологиите (70%) и науките за живота (69%). От географска гледна точка, ръководителите от ЦЮИЕ са склонни да инвестират преди всичко в САЩ, следвани от Гърция, Турция, Чехия и Румъния.

Данните говорят и за значителен оптимизъм сред бизнеса по отношение на растежа на световната икономика. "Абсолютно всички регионални лидери (100%) очакват световната икономика да запази настоящото си ниво или да отчете подобрение", се казва в документа.

Какво е общото между богатите икономически региони в България?

Какво е общото между богатите икономически региони в България?

И какво между бедните?

Не са много по-различни и очакванията за развитието на местните икономики и за техните фирми в частност.

"През следващите 12 месеца лидерите предвиждат положителен растеж и стабилно развитие на корпоративните печалби, възможностите за кредитиране и капиталовите оценки на глобално и местно ниво", посочват експертите.