С ръстовете на икономиката през последните години и рекордния брой наети на работа през миналата за тази може да се очаква по-осезаемо увеличаване на заплатите на фона на недостига на кадри. На това мнение е икономистът от Института за пазарна икономика (ИПИ) Петър Ганев.

"Ако заетостта беше новината на 2017-а година, новината на 2018-а ще са по-високите заплати заради липсата на кадри", коментира той в ефира на БНТ. По неговите думи обаче тенденцията на пазара на труда с дефицита на квалифицирани работници е характерна за цяла Европа и страната ни не е изключение.

"Когато няма кадри единственото, с което може да се пребориш, са по-високите заплати", казва експертът. По неговите думи за изминалата година увеличението на възнагражденията е било с около 10 процентни пункта.

Ще се увеличат ли заплатите през 2018-а? Мнението на работодателите

Ще се увеличат ли заплатите през 2018-а? Мнението на работодателите

И колко фирми ще дават коледни бонуси на служителите си

Петър Ганев смята, че с ръста на брутния вътрешен продукт (БВП) през последните години, както и на заетостта и заплатите може да се очаква качествена промяна в икономиката.

"Предходната година беше най-добрата след кризата с ръст от 3,9 - 4% и рекордна заетост - 68% за хората между 15 и 64 години. Наличието на повече работа води до повече приходи", обяснява той.

Ганев обаче посочва един от основните проблеми на страната ни - непропорционалното развитие на отделните региони.

Специалностите, извън програмирането, които гарантират над 1500 лева заплата

Специалностите, извън програмирането, които гарантират над 1500 лева заплата

Дипломите от кои университети гарантират най-добра перспектива пред завършилите?

"70% от новите работни места през 2017 година са концентрирани в Софийска област, Пловдив и Стара Загора - силните и работещи икономически центрове", обяснява икономистът и допълва "Всички новосъздадени работни места през миналата година в цяла Северна България са по-малко от тези в Пловдив.".

Петър Ганев посочва и за друга разлика между работещите у нас - тази, свързана с нивото на образование. Според него икономическият растеж има ефект върху висококвалифицираните работници, но не и върху тези без квалификация.

"Ако имаме 1 милион с висше образование, още 1 милион са с основно и по-ниско образование. Тях икономическият растеж не ги хваща", посочва Ганев.

Заплатите в Централна и Източна Европа спират да растат

Заплатите в Централна и Източна Европа спират да растат

Това ще стане, ако не бъдат направени стратегически промени, твърдят от ЕБВР