Страните от Централна и Източна Европа са "заседнали" в клопката на средните доходи и имат нужда от нови стратегии за растеж и инфраструктурно развитие, за да тръгнат още повече нагоре. Това посочват в свой доклад публикуван в сряда от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).

От финансовата институция посочват още, че икономиките от бившия Източен блок също така не могат да се справят със сериозното замърсяване и въпреки че в някои от тях има апетити за реформи, в Полша и Украйна, например, все още са в застой в много области, като приватизацията.

"Много от тези държави вече достигната нивото на средния доход и трябва да излязат от неговия капан", коментира главният икономист на ЕБВР Сергей Гуриев, цитиран от Reuters.

Тази тенденция, свързана със средното ниво на заплащане, е често срещан феномен в развиващите се държави. Растежът се забавя на фона частичен технологичен напредък на икономиката, а в същото време покачването на заплатите ограничава конкурентните предимства на евтиния труд.

По думите на Гуриев са нужни нови икономически модели, които да са фокусирани върху подобряване на продуктивността, развитие на нови инфраструктурни проекти и напредък в областта на зелената енергия.

Според изчисленията на ЕБВР само за развитие на инфраструктурата в следващите 5 години всички 38 държави от региона, които банката следи, ще трябва да вложат 1,9 трилиона евро или 2,23 трилиона долара.

От финансовата институция дават за пример Турция, където подобряването на голямата пътна мрежа даде тласък на вътрешната търговия в по-отдалечените части на страната.

Също така експертите посочват, че Гърция, Словения и Казахстан вече имат напредък по отношение на приватизацията, докато такъв липсва в страни, като Тунис, Йордания, Албания, Беларус и Сърбия.