Осезаема част от работодателите в България може да повишат възнагражденията на персонала си през 2018 година.

Според анкета на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) 46% от включилите се в нея фирми са заявили, че възнамеряват да увеличат заплатите на служителите си през следващите 12 месеца. Най-често планираният ръст е до 10%, става ясно от данните.

От друга страна малко повече от ¼ не са взели решение дали да пристъпят към това или да запазят нивото на трудовите възнаграждения. 17 на сто са решени да не въвеждат промени, а 2% - да намалят равнището за заплатите.

Заплатите в България растат с бързи темпове, но докога?

Заплатите в България растат с бързи темпове, но докога?

И има ли опасност от прегряване на икономиката. Мнението на експерти

"Около 8% са посочили, че ще приложат различни подходи - за някои служители ще увеличат заплатите, ще се съобразят с тенденциите на пазара на труда и други", показват данните на БТПП.

Междувременно повече от половината работодатели или около 64 на сто от анкетираните планират да дадат коледни бонуси на служителите си. Най-често срещаният размер е до 500 лева. 9 на сто от компаниите са взели решение той да е по-голям - между 500 и 1000 лева. Само при 4% сумата е над 1000 лева.

Наравно са фирмите, които смятат да поощрят само част от служителите си и тези, които ще дадат бонуси на всички хора от персонала.

В Пловдив се създават повече работни места, отколкото в цяла Северна България

В Пловдив се създават повече работни места, отколкото в цяла Северна България

Расте ножицата между бедни и богати области

"Фирмите дават допълнителни средства на служителите си в края на годината основно заради Коледа - това е мнението на 66%, от тези, които планират да раздадат бонуси", посочват от организацията.

При 38 на сто от работодателите дните между Коледа и Нова година ще бъдат работни, защото не могат да си позволят прекъсване на производствения режим или ще претърпят загуби.

Другата част - около 62%, обмислят дните между празниците да са неработни (изцяло или частично), защото характерът на дейността им позволява, а и техни партньори ще почиват тогава.

Заплатите в IT-сектора достигнаха средно 2 900 лв.

Заплатите на програмистите скочиха с 1/3 за четири години. Колко станаха?

Липсата на кадри обаче ще забави растежа на приходите