Миналата седмица стана ясно, че жители на градовете Видин, Враца и Монтана в Северозападна България организират подписка за отделяне на региона от страната и присъединяването му към Румъния. Един от мотивите, които организаторите на протеста посочват, е липсата на работни места и като цяло лошата икономическа ситуация в трите области.

Надали това изненадва някого, защото от години се знае, че този край на България изпитва сериозни трудности в икономическото си развитие. Ниските заплати и високата безработица принуждават все повече хора да напускат региона. А вече дори и да провокират с отцепване от страната. Решението обаче може би е друго.

Няма университет, няма просперитет

Анализ на данните за нивата безработица и заплащане във всичките 28 области в страната показва, че местата с най-малко заети си приличат по нещо - нямат университет. Обратното също важи, като най-силните икономически центрове имат съответно и най-много висши учебни заведения.

Кои са топ 10 на фирмите с най-големи приходи у нас по региони?

Кои са топ 10 на фирмите с най-големи приходи у нас по региони?

Разликата между оборота на фирмите в най-богатия и най-бедния регион: 8 милиарда лева

Осем области през 2016 година, откогато са последните годишни данни на НСИ, имат коефициент на безработица над 10% - Шумен (17.2), Силистра (16.7), Видин (16.3), Разград (14.3), Смолян (14.2), Враца (13.6), Перник (12.4) и Плевен (10.3). От тях само Шумен има учебно заведение със специалности, които биха подпомогнали местната икономиката. В Плевен университетът е медицински, а в Перник е твърде нов, за да има ефект върху региона.

При възнагражденията ситуацията е сходна. Най-ниските заплати са във Видин (668 лева), Благоевград (708 лева), Кюстендил (722 лева), Силистра (728 лева), Хасково (729 лева), Смолян (769 лева), Сливен (780 лева). От тях единствено Благоевград има учебни заведения - два университета и един колеж. Една от възможните причини за ниските заплати там е не толкова липсата на работа, колкото естеството на най-силния сектор - туризма, в който официалните заплати са значително по-ниски от реалните.

Най-силните региони - с най-много учебни заведения

Местата с най-ниска безработица са София (3.8%), Стара Загора (5.9%), Пловдив (6.7%) и София-област (6.8%). От тях само в столицата има 22 учебни заведения, а в Пловдив - 7. В останалите два града-първенци има по един университет - Тракийският в Стара Загора и Международното висше бизнес училище в Ботевград. Второто обаче по-скоро няма влияние върху местната икономика, а повечето млади хора от региона завършват в столицата.

Югозападна България е в топ 10 на най-добре развиващите се региони в Европа

Югозападна България е в топ 10 на най-добре развиващите се региони в Европа

Изследване на Milken Institute

По отношение на заплатите водачи са същите - София (1405 лева), Стара Загора (1011 лева), Варна (992 лева), София-област (979 лева) и Пловдив (929 лева). От общо 51 висши учебни заведения в България 37 са в тези области.

Любопитен пример от средата на класацията са Габрово и Ловеч. Двата града се намират на 70 километра един от друг. В първия обаче годишната безработица възлиза на 6.9, а в във втория - на 7.8. В Габрово средната заплата е 898 лева, а в Ловеч - 807 лева. Разлика между тях има и в едно друго отношение - в Габрово има Технически университет, докато в Ловеч - не.

Така се вижда, че с малки изключения областите, в които има развито висше образование, има по-ниска безработица и по-високи заплати. Така че решаването на икономическите проблеми на Северозападна България може да бъде отварянето на университет, а не отцепването от България.