Франция и Австралия официално подписаха договор за доставка на 12 подводници тип Shortfin Barracuda, предназначени за австралийските военноморски сили. Те се произвеждат от френския военнопромишлен концерн DCNS, като сумата на сделката е 34 милиарда евро, съобщава вестник Le Parisien.

Споразумението бе подписано от премиера на Австралия Малкълм Търнбул и министърът на отбраната на Франция Жан-Ив Ле Дриан.

Френската корабостроителна компания DCNS (62% собственост на държавата) спечели търга за доставка на подводници за австралийския флот през април. Първите доставки на атакуващите подводни лодки Barracuda се предвиждат през 2027 година.

Австралийските поводници ще бъдат дизелово-електрическа модификация на новото поколение атомни подводници тип Barracuda (дълги 99 метра, водоизместимост 4 650 тона). Първата от новите атакуващи подводни лодки ще бъде предадена на френския флот през 2019 година.

Договорът предвижда и оборудване на подводните лодки с оръжейни системи, американско производство, обучение на екипажи и предаване на технологии.

Постигнатото споразумение ще осигури поддържането на между 3000 и 4000 работни места във Франция през следващите десет години, както и за създаването на 2800 нови работни места в Австралия.