Руският газов монополист "Газпром" и националната иранска петролна компания (NIOC) подписаха днес Меморандум за сътрудничество в областта на енергетиката на обща стойност 40 милиарда долара. Това съобщи агенцията на иранското петролно министерство "Шана", цитирана от Ройтерс.

Меморандумът е подписан на онлайн церемония от главните изпълнителни директори на двете компании в деня, когато руският президент Владимир Путин пристига в Техеран за среща с иранския и турския си колега.

Кои европейски държави плащат за руския газ в рубли, кои се отказаха, кои обмислят

Кои европейски държави плащат за руския газ в рубли, кои се отказаха, кои обмислят

Има и група държави, чийто условия за плащане на синьото гориво не се промениха

Според клаузите на споразумението, "Газпром" ще помага на иранската енергийна компания в разработването на газовите полета "Киш" и "Северен Парс", както и при шест петролни полета, твърди "Шана".

Руският гигант ще участва и в изграждането на терминали за втечнен газ, както и в строежа на тръбопроводи за износ на природен газ.

Иран има вторите най-големи залежи на природен газ в света след Русия, но наложените на страната санкции от САЩ спъват достъпа до технологии за разработването на газовите находища, както и за износа на природен газ.

Reuters: "Газпром" обяви "невъзможност" за изпълнение на доставките поради "извънредни обстоятелства" за клиент от Европа

"Газпром“ спира целия газ за клиент от Европа поради „извънредни обстоятелства“?

Засега "Газпром" не е потвърдил информацията