Руският енергиен концерн "Газпром" е обявил "форсмажор" (извънредни обстоятелства) при газовите доставки за Европа за поне един голям клиент. Това се казва в писмо от газовия гигант с дата 14 юли, до което агенция Ройтерс е получила достъп днес, съобщи информационната агенция.

Според писмото, "Газпром", който е монополист в износа на руски газ по тръбопроводи, може би няма да успее да изпълни свои задължения за доставка заради "извънредни обстоятелства", които са извън неговия контрол.

Клаузата "форсмажор" по принцип означава, че неизпълнението по договора се дължи на външни и независещи от изпълнителя (доставчика) обстоятелства. В такъв случай, по принцип не се дължат неустойки за неизпълнение.

Посочва се, че "форсмажор" - клауза, до която се прибягва, когато компания бъде засегната от фактори извън нейния контрол, е в сила за доставки от датата 14 юни.

Към момента от "Газпром" не е потвърдена посочената информация.

Решено: Връщат от Канада ремонтирани турбини на "Газпром", въпреки санкциите

Решено: Връщат от Канада ремонтирани турбини на "Газпром", въпреки санкциите

Украйна нарече решението "капризи на Русия", а Германия го приветства

Доставките на газ по "Северен поток 1" от около месец са по-ниски от обачайните, кото от "Газпром" обявиха, че това е поради забавеното връщане след ремонт в Канада на газови турбини Siemens. Преди дни беше съобщено, че турбините ще бъдат върнати, въпреки санкциите.

Освен това, у някои европейски страни се появиха опасения, че подаването на газ по "Северен поток 1" е възможно да не бъде възстановено след приключване на планов тexничecĸи peмoнт на гaзoпpoвoдa "Ceвepeн пoтoĸ" oт 11 дo 21 юли.

Цените на газа в Европа "подскочиха" със 7% днес, устремявайки се нагоре

Цените на газа в Европа "подскочиха" със 7% днес, устремявайки се нагоре

"Газпром" спира "Северен поток 1" за планов технически ремонт