Китайският технологичен гигант Huawei води първоначални преговори за продажбата на още една част от смартфон бизнеса си, пише Reuters, цитирайки свои източници. След като в края на 2020 г. тя продаде бюджетната си марка Honor, сега компанията обмисля да отдели и продаде премиум сериите P и Mate.

Преговорите между най-големият производител на телекомуникационно оборудване и консорицум, воден от инвестиционни фирми, зад които стои местната власт в Шанхай, са започнали преди месеци, твърдят източниците.

От компанията отрекоха и изпратиха следното становище: "Huawei научи за разпространяването на неоснователни слухове относно възможната продажба на водещи марки смартфони на бранда. Тези слухове са напълно безпочвени. Huawei не планира подобна сделка. Huawei остава изцяло отдаден на бизнеса си със смартфони и ще продължи да предоставя водещи световни продукти и изживявания за потребителите по целия свят."

Идеята за продажбата на двете серии, които стоят на върха в смартфон бизнеса на компанията, се е родила още през септември 2020 г. По данни на IDC доставките на телефони от сериите P и Mate се оценяват на $39,7 млрд. за 12-те месеца преди края на третото тримесечие на 2020 г.

Засега Huawei не е взела крайно решение за продажбата и такава може и да не се осъществи, посочват източниците. Компанията понесе тежък удар от американските санкции и все още се опитва да произведе сама чиповете Kirin, които използва.

Потенциалната продажба подсказва, че Huawei няма надежди администрацията на новия президент на САЩ Джо Байдън да премахне санкциите, наложени срещу компанията през май 2019 г.

Вариантът, който се обсъжда към момента, е инвестиционните компании на шанхайското правителство да създаде консорциум с дилърите на Huawei — модел, който бе използван и при продажбата на Honor.

Honor, която се отдели от Huawei, вече е договорила доставки на чипове

Honor, която се отдели от Huawei, вече е договорила доставки на чипове

Компанията показа днес нов модел и се готви да навлезе в премиум сегмента

През ноември миналата година Huawei анонсира продажбата на бюджетната марка Honor на консорциум от 30 дилъра, водени от компания, зад която стоят местните власти в Шънджън. Неофициално, сделката бе на стойност $15,5 млрд.

Целта на продажбата бе запазване на Honor, след като американските санкции лишиха Huawei от достъп до ключов хардуер — като чипове и други — както и от услугите на Google. Вероятно това е идеята и зад продажбата на сериите P и Mate. Източниците на агенцията казват, че плановете на Huawei са мотивирани от недостига на чипове.

Honor вече обяви, че е подписала сделки за доставки с компании като Intel и Qualcomm, както и че подготвя нови модели, които ще включват услугите на Google.

Миналата година главният изпълнителен директор на Huawei Consumer Business Group Ричард Ю призна, че санкциите означават, че скоро Huawei ще спре да произвежда чиповете Kirin. Според анализатори, запасите на компанията ще свършат през 2021 г. Причината е, че HiSilicon — подразделението на Huawei, което създава дизайна — разчита на софтуер от американски компании като Cadence Design Systems и Synopsys за дизайна на чипове. Производството бе поверено на TSMC, която също използва американско оборудване.

Сериите P и Mate са сред най-големите играчи при премиум смартфоните и през третото тримесечие на 2020 г. носят 40% от общите продажби на Huawei, според Counterpoint.

TrendForce: Пазарният дял на Huawei се срива до 4% през 2021 г.

TrendForce: Пазарният дял на Huawei се срива до 4% през 2021 г.

Китайският гигант изпада от топ шест на производителите през тази година, гласи прогнозата