След тежка година пазарът на смартфони ще започне бавно да се възстановява през 2021 г., прогнозира TrendForce. Но Huawei няма да може да се възползва от възхода, а китайският производител вероятно ще изпадне от списъка на шестте най-големи производители, пише TechCrunch.

През 2020 г. производството на смартфони спадна с невижданите досега 11% до 1,25 млрд. TrendForce прогнозира, че през 2021 г. то ще се покачи с 9% до 1,36 млрд. Миналата година шестте най-големи производители бяха Samsung, Apple, Huawei, Xiaomi, OPPO и Vivo, но през тази година TrendForce очаква Huawei да изпадне от класацията и новият списък да изглежда така: Samsung, Apple, Xiaomi, OPPO, Vivo и Transsion (китайски производител с водещи продажби в Африка). Тези шест компании ще отговарят за 80% от пазара през 2021 г., а Huawei ще изпадне до седма позиция.

Една от основните причини е, че Huawei продаде бюджетния си бранд Honor. Продажбата трябваше да предпази компанията от санкциите, насочени срещу Huawei. Но тепърва ще видим дали Honor ще успее да запази позиции без подкрепата на гиганта.

В предишен доклад TrendForce прогнозира, че през 2021 г. Huawei ще получи едва 4% от пазара през — спрямо 17% през 2019 г. и 14% през 2020 г. Очаква се Apple да завземе пазарен дял от Huawei във високия клас. Прогнозата е Honor да има 2% дял през 2021 г.

За да не разгневи Китай: Германия ще позволи на Huawei да участва в 5G мрежите в страната

За да не разгневи Китай: Германия ще позволи на Huawei да участва в 5G мрежите в страната

Поднебесната империя е най-важният търговски партньор на най-голямата европейска икономика