Huawei е само на една крачка от разрешението да участва в изграждането на 5G мрежите в Германия - малка, но важна победа за китайската компания на Стария континент, където държавите една по една започнаха да издават забрани срещу нея, пише The Wall Street Journal.

Законопроект, одобрен от кабинета на канцлера Ангела Меркел, ще позволи на Huawei да продължи да участва в изграждането на мобилните мрежи в най-голямата икономика в Европа. Текстовете трябва да бъдат одобрени и от парламента.

Решението все пак е удар по отиващата си американска администрация. САЩ сравнява оборудването на Huawei с троянски кон и предупреждава, че то може да бъде използвано за шпионаж и кражба на чувствителна информация. Компанията отрича обвиненията.

Аргументите на Белия дом първоначално не бяха приети от европейските правителства, но през тази година настроенията се промениха радикално. Huawei не успя да убеди столиците, че е компанията, която е притежавана от служителите и че не е под влиянието на комунистическата партия. А решението на Пекин да отнеме независимостта на Хонконг създаде още напрежение и недоверие към китайските власти и компании.

По-рано през тази година Европейският съюз препоръча на страните да ограничат използването на 5G оборудване от рискови доставчици, като не спомена поименно Huawei. Няколко държави, сред които Финландия, Франция, Полша, Румъния и Швеция, въведоха подобни ограничения. България също се нареди сред тях.

Най-голямата победа за САЩ дойде от Великобритания, която изцяло забрани технологиите на Huawei от януари и нареди съществуващото оборудване на китайската компания да бъде извадено от мрежите до 2027 г.

Huawei успя да постигне победи в други държави, включително Унгария, а сега и Германия. Но това може и да е напразно, ако компанията на успее да премине през другата атака от САЩ: ограниченията на Департамента по търговия, според които производителите на полупроводници нямат право да доставят компоненти на Huawei. А компанията се нуждае от тях, за да произвежда 5G оборудването си.

Самата компания твърди, че тези забрани ще ѝ попречат да произвежда телефони, но не и 5G оборудване. Анализатори и мениджъри от телеком сектора обаче смятат, че без достъп до тях, Huawei няма да може да произвежда 5G антени.

Междувременно САЩ предлага заеми на държавите, с които те да купят оборудване от конкурентите на Huawei като финландската Nokia, шведската Ericsson и корейската Samsung.

Новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън отказа да коментира каква е позицията му по въпроса. Анализатори прогнозират, че той ще запази голяма част от политиките на Доналд Тръмп спрямо Китай непроменени.Самата Германия търси златната среда. Берлин иска да позволи на Huawei да участват в изграждането на мрежите, но в същото време оборудването ще бъде обект на проверки и наблюдение, така че Вашингтон да е спокоен.

Китай е най-големият търговски партньор на Германия и най-големият пазар за редица германски компании. Така че пълна забрана щеше да постави под заплаха икономическите интереси на компанията - още през май китайският посланик в Германия предупреди, че Берлин ще си носи последствията, ако забрани Huawei. Една трета от новите автомобили, продадени в Китай, са на германски производители.

До £100 хил. на ден глоба за британските оператори, които използват оборудване от Huawei

До £100 хил. на ден глоба за британските оператори, които използват оборудване от Huawei

Лондон представи законопроект, който цели затятане на мерките за сигурност в мрежите