Hyundai е подал заявление пред антимонополния орган на Турция за закупуване на дял от 30% в местната Hyundai Assan, в която вече притежава останалите 70%, предаде Hurriyet. Миноритарният дял в момента е собственост на Kibar Holding.

Заводът на компанията в североизточната провинция Коджаели има производствен капацитет от 230 хил. превозни средства годишно, като през 2019 г. от тях са изнесени 150 хил. От началото на 2020 г. обаче експортът се сви с 10%.

По отношение на продажбите в самата Турция обаче, компанията заема четвърта позиция с почти 26 хил. продадени автомобила от началото на годината, посочват от изданието.

"Решението е опит да се използват ресурсите по-ефективно", каза председателят на Kibar Holding Али Кибар пред Bloomberg. Управляваната от него компания ще се насочи към инвестиции в други дейности.

Само дни преди подаването на това заявление, цената за което не е известна, Hyundai придоби контролния дял в Boston Dynamics от SoftBank за 1,1 млрд. долара. Причината за това е, че автомобилният производител ще използва решенията ѝ, за да автоматизира още повече дейността в заводите си и да произвежда автономни возила.