Обновена на 24 януари в 9:03 ч. с изявление на Ideal Standard.

Германската семейна компания Villeroy & Boch AG обмисля придобиването на групата Ideal Standard, която притежава заводи и в България. Информацията идва от официално съобщение на немската компания, като реакция на публикация на списание Manager Magazin. "В отговор на медийните спекулации, Villeroy & Boch AG съобщава, че в момента обмисля придобиването на групата Ideal Standard", се казва в него.

Оценката на групата производител на санитарна керамика обаче е в начален етап и за момента не е взето никакво обвързващо решение нито дали да се пристъпи към започване на процес по придобиване, нито по каквито и да е финансови параметри на евентуалната сделка. "Възможно е Villeroy & Boch AG да се откаже от проекта или придобиването да бъде засегнато по други причини".

Villeroy & Boch е един от водещите премиум производители на керамични продукти. Семейният бизнес, основан през 1748 г. с централа в Метлах, Германия, работи в 125 държави. През 2018 г. тя има оборот от €853 милиона. За нея работят 7 500 служители в световен мащаб, като има производства в 14 държави. Продуктите ѝ се продават в 125 страни.

От Ideal Standard посочиха, че "акционерите проучват всички потенциални възможности за осигуряване на стратегическото развитие на Ideal Standard, било като самостоятелен бизнес или в партньорство с други водещи играчи на пазара, особено като се има предвид успешното развитие на компанията и в контекста на продължаващата консолидация в санитарната индустрия", без да коментират повече.

През 2019 г. Ideal Standard отчете €730 млн. годишни продажби и успешно завърши своята тригодишна програма за трансформация. "Нарастването на печалбата с 20% спрямо предходната година се дължи най-вече на значителните инвестиции направени в нови производствени технологии, както и въвеждането на пазара на нови продукти, като например високо оценената дизайнерска гама Atelier Collections и иновативната система за вграждане ProSys", коментират от дружеството, което е собственик и на завода в българския град Севлиево.

"Идеал Стандарт - Видима" е част от групата на Ideal Standard International. Компанията у нас е основана през 30-те години на миналия век като в момента развива дейност под две отделни марки - Vidima и Ideal Standard. Дружеството има две производствени база в град Севлиево и в една село Градница. В тях се правят различни продукти за баня и санитарни помещения.

От двата завода излизат около 6 милиона изделия годишно и по този показател те се нареждат сред най-големите производители на смесители за батерии в света. Дружеството произвежда и 2,5 милиона керамични продукта годишно. Продукцията на компанията се изнася за пазари в Европа, Азия и Африка. За компанията в България работят над 3 200 души. Групата има 15 завода.

"Идеал Стандарт – Видима" откри реновирания си завод за 62 милиона лева в Севлиево

"Идеал Стандарт – Видима" откри реновирания си завод за 62 милиона лева в Севлиево

Лидерът на пазара тази година празнува 85-годишния си юбилей