Испанската CaixaBank преговаря с друга испанска банка - Bankia, за сливане и появата на субект с пазарна капитализация на стойност 16,9 милиарда евро. Сделката ще доведе до създаването на най-големия кредитор в Испания с активи в размер на над 650 милиарда евро.

Ако споразумението бъде постигнато, новата банка ще се превърне в най-големия вътрешен кредитор в страната с около 50 000 служители.

Въпреки че борят на кредитните организации в Испания намаля от 55 на 12 след финансовата кризата от 2008 година, пандемията от коронавируса оказва върху банките нов голям натиск за консолидация, отбелязва Ройтерс.

И докато испанското правителство притежава дял от 60% в Bankia, самото сливане ще трябва да бъде одобрено от държавния спасителен фонд. В този случай държавата ще притежава около 14% дял в новата голяма кредитна институция.

След новината акциите на двете банки започнаха силно да поскъпват, като акциите на Bankia вече нараснаха с над 30%, а на Caixabank с близо 15%.

Това доведе до подем на целия европейски банково сектор и до обръщане на първоначалната негативна посока на фондови борси на стария континент.

Испанският индекс Ibex-35 вече се повишава с 1,6%, общият европейски индекс Stoxx Europe 600 с 0,72%, германският Dax 30 нараства с 0,3%, а френският Cac40 и британският индекс FTSE100 се повишават с по около 1%.