Швейцарският търговец на суровини Glencore завърши сделката по продажбата на 14,16% от акциите на "Роснефт". Купувач е Суверенният фонд на Катар (QIA), съобщиха от Glencore.

По този начин прекият дял на QIA в активите на най-голямата руска компания вече е 18,93%, а делът на Glencore спада до 0,57%.

Правителствената комисия по чуждестранните инвестиции е одобрила придобиването от Суверенния фонд на Катар на 14,16% от акциите на "Роснефт". 

Съвместното предприятие между Суверенния фонда на Катар и Glencore - QHG Shares Pte. Ltd. подписа през декември 2016 г. споразумение за купуването от "Роснефтегаз" на 19,5% от акциите на "Роснефт". За целта QIA вложи в съвместното предприятие 2,5 милиарда евро собствени средства, а Glencore - 300 млн. евро, останалите пари за сделката бяха предоставени от банки.

През април тази година стана известно, че QIA има намерение да придобие от QHG Shares Pte. Ltd. 14,16% акциите на "Роснефт". Първоначално този дял от консорциума между катарския фонд и Glencore имаше намерение да се купи от китайската компания CEFС. Но след това стана ясно, че китайската копания се разследва за корупция и сделката пропадна.