Три държавни корпорации от Китай в четвъртък подписаха споразумение с властите на американския щат Аляска и компанията Alasca Gasline Development (AGDC) за реализацията на проекти за втечнен природен газ на стойност 43 милиарда долара.

От китайска страна в споразумението участват China Petrochemical Corp. (Sinopec), държавният инвестиционен фонд China Investment Corp. (CIC) и Bank of China.

Документът бе подписан по време на посещението на американския президент Доналд Тръмп в Пекин.

Qualcomm сключи сделки за $12 милиарда при визитата на Тръмп в Китай

Технологичен гигант сключи сделки за $12 милиарда при визитата на Тръмп в Китай

Компанията ще доставя компоненти за смартфони на най-големите китайски производители

Според оценки на правителството на Аляска, договореността по тези газови проекти с китайски организации с течение на времето ще позволи да се съкрати търговският дефицит на САЩ по отношение на страните от Азия с 10 милиарда долара годишно. През 2016 г. търговският дефицит само с Китай е бил в размер на $347 милиарда.

Освен това реализацията на проектите ще позволят да се открият до 12 хиляди нови работни места в САЩ през периода на строителството на обектите.

За последното десетилетие потреблението на природен газ в Китай се увеличи повече от четири пъти, като страната заем трето място в света по внос на този енергиен ресурс. От началото на тази година потреблението на газ в страната бележи ръст от 18 на сто спрямо миналата година. В момента основни вносители на природен газ в Китай са Катар и Австралия. Работи се усилено по увеличаване на доставките от Русия по газопроводи.

САЩ и по-специално щатът Аляска разполага т с огромни залежи от природен газ, които общо се оценяват на 330 трилиона кубични фута. Към момента обаче страната не разполага с достатъчно експортни мощности, осолено на тихоокеанското крайбрежие.

Губернаторът на Аляска, Бил Уокър, още от избирането си през 2014 г. се застъпва за изграждането на тръбопровод с дължина почти 1,3 хиляди километра за пренасяна на газ от находището North Slope до пристанището Найкиски. Там ще изгради терминал за втечняване и износ на природен газ.

Уокър е единственият американски губернатор, придружаващ президента Тръмп при визитата му в Китай.