Американският технологичен гигант Qualcomm сключи сделки с три китайски производителя на мобилни телефони на стойност 12 млрд. долара по време на официалното посещение на президента на САЩ Доналд Тръмп в Китай.

Компанията подписа 3 необвързващи меморандума за разбирателство, за да продаде компоненти на производителите на телефони Xiaomi, OPPO и Vivo през следващите 3 години, съобщиха от компанията.

Споразумението е част от пакета сделки за над 250 млрд. долара, сключени между американските и китайските фирми по време на първото държавно посещение на Тръмп в Китай.

Apple се готви да зареже Qualcomm

Apple се готви да зареже Qualcomm

Двете компании водят тежък спор от месеци

Qualcomm, която печели повече от половината от приходите си в Китай, наскоро се превърна в цел за поглъщане от конкурента си в производството на чипове Broadcom. Компанията води и съдебна битка с Apple заради патенти, които таксува.

Фирмата има дългогодишни отношения с трите китайски производителя на смартфони. Ходът е в съответствие с амбициите на Китай да стимулира вътрешната си индустрия, каза в изявление изпълнителният директор Стив Моленкопф.

"Ние продължаваме ангажимента си да инвестираме и да помагаме развитието на китайската мобилна и полупроводникова индустрия", каза Моленкопф.