Напрежението между Apple и Qualcomm продължава. Във вторник Reuters съобщи, цитирайки свои източници, че компанията на Тим Кук вече няма да използва услугите на производителя на чипове в моделите iPhone и iPad, които ще бъдат представени през следващата година.

Спорът между двете американски компании започна по-рано тази година, когато Apple обвини Qualcomm, че е продавала чиповете за връзка с мрежите на мобилните оператори на твърде завишени цени. Гигантът от Купертино задържа плащанията към компанията и започна дела в САЩ, Великобритания и Китай за над един милиард долара.

В отговор Qualcomm се опита да поведе дела, които да забранят продажбите на iPhone - ход, който анализаторите определиха като "отчаян" и без особен шанс за успех.

Силното търсене на iPhone X повиши акциите на компаниите по веригата

Силното търсене на iPhone X повиши акциите на компаниите по веригата

Във Великобритания и части от Азия и САЩ наличните бройки свършиха за минути

Последният скандал между двете компании, който най-вероятно е бил и "капката, преляла чашата", е заради промяна на споразумението, според което Qualcomm вече не дава специфичния софтуер на Apple, с който компанията да тества чиповете.

Пред Reuters производителят на чипове заяви, че предоставя на Apple "напълно тествани чипове".

За последното поколение iPhone ползва модеми и от Intel Corp. То е и първото, което включва видеочипове, което вече не са дело на британската Imagination Technologies. След обявяването на решението на Apple, акциите на IT поевтиняха рязко с над 50%, а компанията започна да търси купувач.

Междувременно акциите на гиганта от Купертино достигнаха нов рекорд в понеделник, като се търгуваха за кратко за 168.07 долара. Предходният рекорд бе от септември - 164.94 долара.

Ето колко ще струва iPhone X в България

Ето колко ще струва iPhone X в България

Предварителните поръчки започнаха