Листната на Nasdaq технологична компания Yandex NV заяви в понеделник, че е договорила сделка за парични средства и акции на стойност 475 милиарда рубли (5,21 милиарда долара) за продажба на своите руски активи на консорциум от руски инвеститори, включително фонд в крайна сметка собственост на частния петролен гигант Лукойл.

Често наричана "руският Google", технологичната фирма Yandex разработи водещи онлайн услуги, включително търсене, реклама и организиране на превози, и беше една от малкото руски компании с потенциал да се превърне в глобален бизнес, докато Москва не нахлу в Украйна през февруари 2022 г., пише Reuters.

Сделката би накарала най-големия технологичен играч в страната да попадне изцяло под руска собственост, циментирайки отдалечаването на Yandex от западните технологични среди, които някога е ухажвал, коментира агенцията.

Защо Москва не може да сложи ръка върху "Яндекс"

Защо Москва не може да сложи ръка върху "руския Google"

Един от основателите на компанията нарече войната в Украйна "варварска"

Yandex и Кремъл са били ангажирани в преговори от около 18 месеца, за да се опитат да отделят руския бизнес на Yandex от неговата холандска компания майка Yandex NV.

Продажната цена отразява "задължителна отстъпка от поне 50% спрямо "справедливата стойност", каза Yandex NV. Правителството на Русия трябва да одобри сделки, включващи продажба на чуждестранни активи, и изисква отстъпка от най-малко 50%.

За целта на сделката пазарната капитализация на Yandex беше изчислена на 10,2 милиарда долара, въз основа на тримесечна среднопретеглена стойност за акциите на Yandex на Московската борса. В края на 2021 г., преди нахлуването на Русия, пазарната капитализация на Yandex беше доближила 30 милиарда долара.

Руският гигант Yandex иска да бие Google на един нетипичен пазар, който ще стигне $2 трилиона през 2030-а

Руският гигант Yandex иска да бие Google на един нетипичен пазар, който ще стигне $2 трилиона през 2030-а

Компанията обяви, че е постигнала важен успех по един от ключовите си проекти

Почти 88% от структурата на собственост на Yandex в момента е свободно търгувана, има много западни фондове сред нейните акционери.

От Yandex NV казаха, че сделката ще включва паричен еквивалент от най-малко 230 милиарда рубли и до около 176 милиона акции на Yandex NV клас A.

"Паричното възнаграждение ще бъде изплатено в китайски юани (CNH) извън Русия", се казва в изявление на Yandex NV.

Купувачът Consortium.First е новосформиран инвестиционен фонд, управляван от синдика Солид Мениджмънт. Консорциумът се ръководи от членове на висшия мениджърски екип на Yandex в Русия и се подкрепя от четирима финансови инвеститори, включително Argonaut, инвестиционен фонд, в крайна сметка собственост на Lukoil.

Три други компании - Infinity Management, IT.Elaboration и Meridian-Servis - собственост съответно на Александър Чачава, Павел Прас и Александър Рязанов, също са сред купувачите, казаха от Yandex NV.

Yandex NV изясни, че нито един член на консорциума не е под санкции на САЩ, ЕС, Обединеното кралство или Швейцария. Това изискване е изключило много други потенциални руски купувачи, казаха преди това източници на Reuters.

Руската компания Yandex Go пусна електрически тротинетки под наем по улиците на Белград

Руска компания пусна тротинетки под наем по улиците на Белград

Все по-голяма част от руския бизнес работи добре в Сърбия

Продажбата, след като получи одобрение от регулаторните органи и акционерите, трябва да бъде завършена на два етапа, първият от които се очаква да приключи през първата половина на 2024 г., като вторият етап следва в рамките на седем седмици.

Yandex NV планира да делистне своите акции от клас А от Московската борса, което се очаква, след като Yandex получи нова публична регистрация.

Джон Бойнтън, председател на борда на директорите на Yandex NV, каза, че екипът е намерил възможно най-доброто решение за своите акционери и потребители при "извънредни обстоятелства".

Yandex NV ще запази портфолио от четири технологични бизнеса в ранен етап в секторите на облака, решенията за данни, автономното шофиране и образователните технологии. Освен това ще запази център за данни във Финландия, както и "основния актив на интелектуална собственост" от 1300 служители и преходни лицензи до края 2024 година.