По тротоарите, по алеите и по пешеходните зони на Белград се напълни с електрически тротинетки. Причината - руската компания Yandex Go успя да заеме тази бизнес ниша в сръбската столица, поставяйки редица станции със своите возила, пише eKapija. За разлика от Париж, който след референдум забрани използването на тротинетките, в Белград този вид транспорт става все по-популярен.

От уебсайта на руската компания става ясно, че, за да бъде наета тротинетка, човек трябва да изтегли приложение от сайта, да щракне върху опцията "Скутери"/"Тротинетки" и след това да намери най-близкото паркомясто на картата. След като тротинетката бъде взета, се сканира QR кода на кормилото, избира се тарифа и пътуването може да започне.

Тротинетките са оборудвани със стойка за мобилен телефон с безжично зареждане, а всяка минута каране струва 12 сръбски динара или около 0,20 стотинки.

Гаражният бизнес в Белград процъфтява

Бизнесът, който се превърна в хит в Белград

Всеки, който има пари в Сърбия, инвестира в това

Yandex Go е дъщерно дружество на руската технологична компания Yandex, която навлиза на сръбския пазар още през 2018 година. В Белград се намира и най-големия й международен офис. Бизнесът на компанията е свързан предимно с доставки, поръчки на такси и рекламни услуги.

Още в първите месеци след началото на войната в Украйна в Сърбия бяха създадени 288 нови руски фирми

Снимка 632187

Източник: iStock by Getty Images

Съседната на България страна, която не е член нито на ЕС, нито на НАТО се превърна в магнит за бягащи от западните санкции и от режима на Владимир Путин компании. Белград отвори вратите си за голяма вълна от руснаци, които по една или друга причина бягат от страната си. Сърбия стана и основна европейска дестинация за руски технологични компании и висококвалифицирани професионалисти, пише Wall Street Journal.

Десетки хиляди руски инженери, програмисти и предприемачи се преместиха в Сърбия след началото на войната в Украйна. Стотици свързани с Русия фирми отвориха клонове, в които са заети хиляди руснаци. 

По последни данни руските граждани са на второ място по брой регистрирани компании в Сърбия, китайските граждани са на първо място,  а в топ 10 влизат още италианци, хървати, словенци и американци.

Официално сме по-богати от Сърбия и Турция

Официално сме по-богати от две наши съседки

Според данните на Световната банка