Доскоро купувачите на гаражи бяха предимно граждани, които не искаха да губят време в търсене на паркомясто, но тъй като отдаването под наем на гаражни места напоследък се оказа печеливш бизнес, мнозина решиха да инвестират излишните си пари в това вид недвижим имот. Агентите казват, че търсенето никога не е било по-високо, особено в Белград, но интересът нараства и в други големи градове.

Гаражният бизнес в Сърбия процъфтява и всеки, който има пари, инвестира в паркоместа и гаражи. Това коментира пред Euronews оценителят Милич Джокович от Real Estate Cluster.

Той посочва, че инфраструктурата в столицата не е в крак със строителството и липсата на паркоместа е особен проблем при старите сгради.

"В старите сгради имаше по едно паркомясто на четири апартамента. Като се има предвид, че сега във всеки апартамент има поне една кола, а някои и повече, тогава е ясно какъв е проблемът. Днес нашите клиенти първо търсят гараж и паркинг, а след това търсят апартамент. Ако сградата няма осигурен паркинг, цената на недвижимите имоти просто пада с 10-20 процента. Преди беше 3-5 процента", каза Джокович.

От агенциите за недвижими имоти казват, че апартаменти, които нямат осигурено място за паркиране, днес просто не се търсят и трудно се продават.

Снимка 615917

Източник: iStock Images

"Гаражите се продават невероятно. Бизнесът с гаражи се превърна в истински хит. Тези, които нямат твърде много пари и искат да инвестират пари, инвестират в гаражи", казва Джокович.

Пазарът на недвижими имоти днес работи, като към стойността на апартамента се добавя тази на паркоместата. Обозначено паркомясто пред блока може да оскъпи апартамента с около 10 000 евро. 

Пазарът на имоти в София изпадна в рецесия

Пазарът на имоти в София изпадна в рецесия

Сделките през годината на практика са само надолу

"Класическите гаражи са на цена между 20 000 и 30 000 евро. Паркомястото е нещо друго и е добавена стойност за апартаментите. Едно паркомясто днес вдига цената с 10 000 евро на апартамент", казва Джокович.

Днес гаражи могат да бъдат закупени предимно в нови сгради, докато в старите е почти невъзможно.

Сделките скачат с над 50%

По данни на Републиканския геодезически институт (РГЗ) през миналата година най-голям ръст в търсенето на пазара на недвижими имоти има при апартаменти и гаражи. Миналата година в Сърбия са продадени 50 275 апартамента, което е с 28 процента повече в сравнение с 2020 г., докато гаражните площи са били търгувани в 14 567 договора през 2021 г., което е дори с 54 процента повече в сравнение с предходната година, когато са продадени малко по-малко от 9 500.

България изпревари Сърбия по сделки с имоти, но София или Белград излиза начело (и при какви цени)

България изпревари Сърбия по сделки с имоти, но София или Белград излиза начело (и при какви цени)

В коя от двете столици апартамент е продаден за внушителните 2 601 888 евро?

Гаражните места се предлагат на пазара като: гаражно място в сграда; гаражно помещение в сграда; самостоятелни гаражи; и паркомясто извън сградата. През изминалата година на територията на Сърбия са изтъргувани общо 10 217 гаражни места, 1650 гаражни места и 2700 външни паркоместа. Най-голям дял от 53 процента има на територията на Белград.

Продажби на гаражи и паркоместа в Сърбия по данни на Републиканския геодезически институт

Продажби на гаражи и паркоместа в Сърбия по данни на Републиканския геодезически институт

"Цените на гаражните места варираха от минимум 200 евро в Смедерево до 40 000 евро в района на Савски венац в Белград на водата", посочват от РГЗ.

Снимка 615916

Източник: iStock Images