В икономиката две поредни тримесечия на спад означава навлизане в рецесия, а на имотния пазар в София спад на броя на сделките се наблюдава вече трето поред тримесечие.

Последните данни на Агенцията по вписванията за първото тримесечие на годината сочат, че продажбите на имоти в столицата се свиват на годишна база с 12.2% и достигат 6381. През предходното тримесечие (октомври-декември 2022 г.) годишният спад възлизаше на 17.26%, а броят на сделките, който традиционно в края на годината е по-висок беше 9668. През третото тримесечие на 2022 г. спадът на броя на сделките възлизаше на 15.23%, при общо 7402 продажби на имоти.

Снимка 615625

Причините за спада на броя на сделките с имоти в София

Очакването на промени в условията и политиките на банките по отношение на ипотечното кредитиране влияе на ситуацията, но не толкова самите промени, а може би цялостната настройка и множеството информация, която се получава от достоверни и не толкова достоверни източници. Това заяви в коментар за money.bg Мариян Руменов от Capital Property

"Много хора изразяват готовност да изчакат и да видят как ще се развива ситуацията при кредитирането. Друг фактор е несигурността около приемането на България в еврозоната", отбеляза Руменов. Пикът на инфлацията по време на рецесия, без съмнение оказва влияние, добавя експертът.

"Чисто търговски не мисля, че има проблем - търсят се имоти, просто хората купуват по-бавно, търсят повече качество, затова и сделките са по-малко", обясни Мариян Руменов.

Цените остават без промяна

Експертите не очакват рязко покачване или спад на цените на имотите в София в близко бъдеще.

Имотният пазар в София се успокоява, цените спират ръста си

Имотният пазар в София се успокоява, цените спират ръста си

Според брокери

"По-скоро ще трябва се адаптираме към новия начин на мислене на купувачите", смята Мариян Руменов. Той допълни, че не очаква спад на цените на имотите в столицата с изключение на тези на панелните блокове в крайните квартали, които традиционно са най-нежеланите райони и вид строителство.

"Към момента бум на цените на имотите в София няма, а има застой. Не очаквам да има спад, защото съществуват някои фактори, които не позволяват това да се случи, например централизацията на София, която върви с пълна сила", обобщи Мариян Руменов.

На всеки продавач вече се пада само по 1 купувач

Успокояване на пазара след периода на рекордни ръстове и баланс между търсене и предлагане - това са основните тенденции, белязали пазара на жилища през 2022 година. В София спадът в активността е между 15% и 20% в зависимост от района и вида строителство.

"Ако през 2019 г. на всеки продавач се падаха средно по трима купувачи, то днес пазарът е далеч по-балансиран. Може да се каже, че участниците са на равни начала и няма превес. Днес на всеки продавач се пада по един купувач", коментира наскоро тенденциите на имотния пазар Гергана Тенекеджиева, изпълнителен директор на АДРЕС Недвижими имоти.

По думите ѝ, част от оттеглилите се от пазара купувачи са тези, които очакват понижение на цените. Отдръпнали са се и хората без достатъчно заделени средства за самоучастие, както и онези, които не са сигурни, че биха се справили с очаквания ръст на лихвите по кредитите.

Къде са най-евтините (и къде най-скъпите) апартаменти в София

Къде са най-евтините (и къде най-скъпите) апартаменти в София

Най-скъп за живеене район в столицата е квартал Яворов

Инфлацията и неяснотата по отношение на цените на жилищата и лихвите по кредитите кара купувачите да изчакват. Те се колебаят дали, кога и какъв имот да купят. Затова правилното ценообразуване и гъвкавостта е единственият начин продавачите да стигнат до добра сделка.

"Инфлацията вече се усеща в домакинствата - много от тях започнаха да определят доходите си като недостатъчни поради скока в цените на продуктите и услугите. Хората без спестявания логично спряха да се интересуват от покупка на имот в момента. Онези, които изчакват цените да паднат, не бива да забравят, че отлагането на тази стъпка ще доведе и до продължаващо "изяждане" на доходите им, а лихвите по кредитите все още не са започнали да растат.", пояснява Тенекеджиева.

Очакванията за пазара

През 2023 г. тенденциите на имотния пазар отново ще бъдат във фокуса на интереса, както поради все още налично незадоволено търсене, така и поради нуждата от актуална информация за неговото развитие, което често дава индикации и за посоката на развитие на икономическия цикъл като цяло. Тази прогноза за имотния пазар в страната направи Полина Стойкова MRICS, изпълнителен директор на Bulgarian Properties.

"Нашите очаквания са темпът на нарастване на цените да се забави, а предлагането постепенно да започне да се увеличава - както на първичен, така и на вторичен пазар", казва тя. Според нея започналото повишение на лихвените проценти ще се усети по-ясно в средата на годината и в зависимост от неговите размери, то би могло да охлади или да активизира пазара.