Вече има признаци за успокояване и спиране на ръста на цените на имотния пазар в София, смятат брокери. Цените на имотите се стабилизират след рекордните нива от 2022 г. "Успокоението на цените на имотите започна още в края на миналата година и началото на тази, като се забелязва намаление на броя на сделките. Това от своя страна винаги довежда до успокояване на цените", коментира пред БНР Владислав Иванов, търговски и финансов консултант в областта на недвижимите имоти.

Според него бумът в покупко-продажбата през последните години ще доведе до намаляване на цените.

Недостиг от 6,5 милиона жилища задушава пазара на имоти в САЩ

Недостиг от 6,5 милиона жилища задушава един от най-големите пазари на имоти в света

В резултат на повече от десетилетие на недостатъчен строеж на домове

"На пазара ще има повече имоти, отколкото хора, които биха желали да ги наемат и от там вече, когато на някого му трябват пари, ще трябва да продава. На пазара ще има повече имоти, така, че нормален икономически цикъл е винаги цените да падат и аз съм убеден, че в следващите няколко години ще бъдем свидетели на това", допълни Иванов.

Панелните жилища запазват стойността си заради добрата им локация и т.нар. реална квадратура, т.е. не се плаща допълнително за общи части.

10-те най-популярни места на планетата за притежаване на жилища от супербогатите

10-те най-популярни места на планетата за притежаване на жилища от супербогатите

Доминират основно американски градове

По думите му предпочитанията към типа жилище е в пряка зависимост от целите на купувачите. Семействата към днешна дата предпочитат да закупуват тристайни апартаменти. Това не са инвестиционните имоти. " Тези, които купуват с цел инвестиция, предпочитат да купуват едностайни и двустайни, тоест в зависимост от целите са и предпочитаните имоти.

Към момента инвеститорите се въздържат от започване на нови големи проекти, твърди Иванов.

Най-скъпите жилища в София в момента - къде се предлагат апартаменти за 850 000 евро

Най-скъпите жилища в София в момента - къде се предлагат апартаменти за 850 000 евро

Колко струва обикновен четиристаен в центъра