Докато на някои европейски пазари цените жилищните имоти търпят корекции надолу след вдигане на лихвите по ипотечните кредити, то цените в София продължават да растат, дори на фона на забавянето на сделките.

Money.bg потърси някои обяви за жилища в София в едни от най-големите платформи за обяви за недвижими имоти imot.bg и imoti.net. Ето някои от "златните" имоти, които се предлагат в столицата ни.

Най-скъпи жилища на квадрат:

Тристаен в центъра на София

Жилището се намира на бул. Скобелев. Спроед обявата площта е 115 кв.м., а цената 460 000 евро, като жилището е обзаведено. Това прави 4 000 евро на кв.м. 

Дори да звучи като нещо изключително, това не е единичен случай. Според анализ на пазара на недвижимите имоти за третото тримесечие на тази година у нас на агенция Arco Real Estate сделките с тристайни жилища са с много широк диапазон и могат да стартират от 120 000 до 380 000 евро. В идеалния център могат да достигнат дори 500 000 евро. 

"Ателие" в Гео Милев

Цената на едностайното жилище е 120 000 евро, като квадратурата е 30 кв.м. Това прави по 4 000 евро на квадрат, което е доста, откъдето и да го погледнем. Според обявата сградата е построена през 1990-а, тухла. В описанието се посочва още, че жилището е обзаведено.

Двустаен в Манастирски ливади за 345 000 евро

Жилището е част от затворен комплекс и е обзаведено. В описанието на обявата пише, че чистата жилищна площ е 60 кв.м. Състои се от антре, всекидневна с кухненски бокс, спалня, тераса и баня с тоалетна. Цената на кв.м. излиза 4929 евро на кв.м.

Тристаен за 790 000 евро в центъра

Жилището се намира в най-престижния й район на София Докторски паметник. Площта на мезонета е 175 кв.м., като цената за квадрат идва на 4 514 евро

Тук, освен обзавеждането, цената до голяма степен е висока, заради локацията - идеалният център на София, където обикновено имотите са на доста висока цена.

Тристаен в кв. Изгрев

Разбира се не е нужно дадено жилище да е разположено в идеален център на София, за да струва двойно над средната цена за кв.м. в София. Поредният пример е за апартамент в кв. Изток на цена 599 280 евро, с площ 125 кв.м. Това прави над 4 700 евро на квадрат. 

Спад на сделките с имоти у нас, но не и на цените. Ръстът в Пловдив е двуцифрен

Спад на сделките с имоти у нас, но не и на цените. Ръстът в Пловдив е двуцифрен

Има недостиг в предлагането на жилища, особено в София

Най-скъпите апартаменти в абсолютна стойност

Четиристаен в Бояна

Апартаментът разполага с дневна с кухня и трапезария, детска стая, три спални, три бани, дрешник, коридор, антре, тераса с 360 панорама според обявата. Всичко това се предлага за 950 000 евро.

Площта на жилището обаче е впечатляваща - 328 кв.м, като покривът, който ще може да се използва за тераса, според описанието е с площ 340 кв.м. В обявата е посочена цена от 1490 евро на кв. м., като покривът явно влиза в това.

Тристаен в Кръстова вада

Макар, че кварталът не е сред най-скъпите райони за покупка на жилище в София и тук има някои интересни примери. Обява в Imot.bg предлага жилище за 850 000 евро с площ 263 кв.м. Това прави по 3232 евро на кв.м. Любопитен елемент в обявата е "такса поддръжка": 250 лева на месец, която включва денонощна жива охрана, видеонаблюдние и почистване на общите площи. 

7 оферти за имоти от 2017-а, които подсказват за наличието на имотен балон днес

7 оферти за имоти от 2017-а, които подсказват за наличието на имотен балон днес

50 000 евро за двустаен в "Редута" - да, беше възможно