Активността на пазара на недвижими имоти у нас започва да намалява през третото тримесечие на 2022 г. Очаква се до края на годината цените на жилищата да намалят темпа на растеж, но вероятността да има спадове е незначителна, тъй като има недостиг на предлагане, особено в столицата. Това се казва в анализ на пазара на недвижими имоти през третото тримесечие на 2022 година на агенцията за недвижими имоти ARCO REAL ESTATE.

Според прогнозите на експертите броят на сделките от второто тримесечие ще се запази или ще бъде с незабележителни спадове. За момента спадове са отчетени на много малко места - Плевен (спад от 2%), Стара Загора (спад от 1%). Във Варна се отчита ръст в броя на сделките с 20% за първата половина на годината спрямо същия период на предходната, която беше най-силната за последните 12 години. Все пак от решаващо значение за пазара е страната да се справи с настъпващите все по-бързо енергийна и газова кризи.

Ръстът е столицата е малък

В София ръстът е по-малък, но въпреки това все още е 4%. По думите на експерти в бранша сериозно притеснение би било ако ръстът на цените на жилищата започне да надвишава този на доходите на хората, което би направило пазара на недвижими имоти недостъпен за голяма част от населението на страната.

Цените на жилищата са нараснали с около 8% през първото тримесечие на 2022 г., по данни на НСИ , което все още не доминира над повишаването на доходите в България. Според данни на една от големите банки в страната средната стойност на теглените кредити за покупката на жилище постоянно расте през последните години. През 2020 г. средната стойност на кредита е 108 000 лв., през 2021 г. е 124 000 лв., а през настоящата достига 150 000 лв., като за столицата средният размер на ипотечния кредит е 214 000 лв.

Търсене

Най-активно е търсенето на жилища в кварталите Манастирски ливади, Витоша, Младост 4, Студентски град, Малинова долина, Кръстова вада. Интерес в търсенето се отчита още и в районите Бъкстон и Павлово.

Отчита ръст при търсенето на къщи, спрямо предходното тримесечие на 2022 г. Обикновено подобно търсене идва от семейства на средна възраст със стабилни доходи. Те имат изискване за по-спокоен начин на живот, но в същото време търсят и близост до големия град. Обикновено могат да си позволят работа от вкъщи и са готови да изтеглят кредит. Търсят се къщи в кварталите Драгалевци, Симеоново, Бояна, Владая, Банкя, Лозен, Панчарево, Бистрица, Нови Искър, Волуяк.

Цените на къщите са в диапазон от 200 000 и могат да достигнат до 700 000 евро, а в някои случаи и над 1 000 000 евро, в зависимост от района, в който се намира имотът, състоянието му и др.

Охлаждането на имотния пазар в София и в останалите по-големи градове започна

Охлаждането на имотния пазар в София и в останалите по-големи градове започна

Какво ни "подсказват" данните на Агенцията по вписванията?

Предлагане

И през третото тримесечие на годината предлагането на жилища остава ограничено в сравнение с търсенето. Продължава засиленото строителство на нови сгради в много райони на столицата. Най-активно е предлагането в кварталите Малинова долина (1500 - 2000 евро/кв.м.), Кръстова вада (1600 - 2300 евро/кв.м.), Витоша (1600 - 1880 евро/кв.м.) Тези цени могат да бъдат в много широк диапазон, в зависимост от това, дали имотите са завършени или не.

Предлагане има и в някои райони на столицата, които доскоро не се смятаха за толкова привлекателни, като например Дружба. Кварталът е с развита инфраструктура и удобен транспорт, бързо може да се стигне до центъра на града с метро. Има парк, множество детски площадки, училища и детски градини, които са едни от основните проблеми в развиващите се нови квартали.

Пловдив

През последните месеци пазарът на недвижими имоти в Пловдив показва постоянен растеж, като в последно време средните цени на жилищата там започнаха все по-често да минават и психологическата граница от 1000 евро/кв.м. От миналата година до момента цените на жилищата в града са се повишили с между 10% и 15%.

И тук превес има търсенето за сметка на ограниченото предлагане. По-предпочитани от купувачите са жилищата ново строителство, като се набляга на кварталите с по-ниски цени, които в момента се развиват активно. Търсят се двустайни и тристайни апартаменти, като цените се движат в широк диапазон, в зависимост от това, дали жилищата са завършени и къде точно се намират.

Предпочитаните квартали в града остават Тракия, Западен, Каменица. Най-активно е предлагането в районите Христо Смирненски и Младежки хълм (1000 - 1200 евро/кв.м.), Централен район (1200 - 1500 евро/кв.м.), Кършияка (1000 - 1200 евро/кв.м.). Продължават да се търсят къщи в близост до Пловдив. Клиентите търсят едновременно спокойствие и възможност за дистанционна работа. Предпочитани са селата от Родопската яка, но купувачите се оглеждат за имоти и в по-равнинните местности, в близост до индустриалните зони на града.

Пазарът на ваканционни имоти

Тук се наблюдава засилено търсене и слабо предлагане от началото на годината. В морските и планинските ни курорти цените на жилищата се повишават, а предлагане на качествени оферти почти няма. Българските граждани продължават да са все така активни и да искат да инвестират парите си, за да придобият собствен имот. Според данни на Агенцията по вписванията сделките в курортите ни отбелязват изумителни ръстове, като примери са Несебър - 90%, Царево - 34%, Балчик - 30%, Поморие - 17%, Смолян - 34%. Цените в черноморските ни курорти са се повишили с около 25% от миналата година. Едностайни апартаменти вече трудно могат да се намерят под 25-35 000 евро, в зависимост от мястото на имота и гледката му. В Слънчев бряг, Св. Влас и Несебър не може да се закупи имот под 40 000 евро, като цените за тристайни апартаменти стартират на нива от 50 000 евро.