Започна ли охлаждането на пазара на недвижими имоти в София и в останалите по-големи български градове? Според данните на Агенцията по вписванията - да.

След като през второто тримесечие на годината броят на сделките в София на практика спря да расте, през третото тримесечие ситуацията се промени.

За периода от юли до края на септември в София били извършени 7402 продажби на имоти, което е с над 24% по-малко спрямо предходното тримесечие, когато броят им достигна 9763. С повече от 15% намалява броят на продажбите и спрямо същия период на 2021 г., когато били извършени общо 8732 подобни сделки.

Сделките с имоти в София "замръзнаха"

Сделките с имоти в София "замръзнаха"

Според данните на Агенцията по вписванията

Още по-драстичен е спадът, ако погледнем броя на продажбите на имоти в столицата през последното тримесечие на 2021 г., когато бяха реализирани 11 685 сделки, което е с 36.65% повече спрямо третото тримесечие на 2022-а.

Какво се случва с продажбите в останалите големи градове ?

Ако преди три месеца от четирите големи града у нас единствено Пловдив бележеше леко повишение ситуацията днес вече не е такава. 

През третото тримесечие на годината в "Градът под тепетата" били сключени 4200 продажби или с близо 10% по-малко в сравнение със същия период на миналата година. И с цели 20,93% спрямо второто тримесечие на 2022 година. 

Пловдив изпревари София по строеж на нови жилищни сгради през второто тримесечие

Пловдив изпревари София по строеж на нови жилищни сгради през второто тримесечие

В областта са издадени и най-голям брой разрешителни

През разглеждания период в Бургас били сключени с над 14% по-малко сделки спрямо година по-рано и с 4.21% по-малко спрямо предходното тримесечие - общо 2164. А във Варна - с 8.39% по-малко спрямо миналогодишния резултат и с над 10% по-малко спрямо предходното тримесечие - общо 3921. 

Спад на броя на сделките се наблюдава в цялата държава. На годишна база той възлиза на 7.23%, а на тримесечна - на 2.35% на сто.