Активността на пазара на недвижими имоти у нас започва да намалява, показват данните на Агенцията по вписванията.  През първото тримесечие на 2022 година в България са изповядани 44.1 хиляди покупко-продажби, което е с 10.80% повече в сравнение със същия период на 2021 година. През второто тримесечие на годината обаче сделките са 48.8 хиляди, но ръстът им е едва 4.31%, спрямо април-юни 2021 година.

Общо за полугодието броят на сделките е малко над 112.5 хиляди. Увеличението спрямо 2021 година е около 7% или по-точно - осъществени са 7401 сделки. Данните обхващат покупко-продажбите на сгради, идеални части от сгради и земи, изповядани във всички 113 служби по вписванията в цялата страна.

Сделките в столицата "замръзнаха"

В София броят на сделките на практика спира да расте - увеличението спрямо второто тримесечие на 2021 година е под процент - 0.28%. На годишна база за полугодието растежът в града от 3.5% е под средното за страната. За сравнение, през първото тримесечие на тази година в столицата беше регистриран ръст от 8.7%.

Големите градове като Варна и Бургас също забавят темповете в сравнение с първите три месеца на годината.

Подкаст: Охлаждане на пазара на жилищни имоти у нас, спад над 20% на търсенето

Подкаст: Охлаждане на пазара на жилищни имоти у нас, спад над 20% на търсенето

В новия брой на подкаста Money.bg Лични финанси говорим искрено и лично за състоянието на пазара

От четирите големи града у нас единствено Пловдив бележи леко повишение - при минус 3.02% за първото тримесечие на 2022 година, за второто ръстът е 3.82%. Общо за полугодието сделките са с едва 0.90% повече в сравнение с първите шест месеца на 2021 година.

При Велико Търново, Стара Загора и Русе се наблюдават отрицателни стойности в порядъка на минус 3-5%, а при града на липите минус цели 8.96%. При десетия по големина град в България - Шумен, намалението в броя на сделките е 13.07%, като през първото тримесечие на годината градът беше на плюс от 19.2%.

Активността на морето

По българското Черноморие активността през второто тримесечие на годината също се забавя спрямо първото. Общият ръст на сделките в седемте морски служби по вписванията (Балчик, Бургас, Варна, Каварна, Несебър, Поморие и Царево) обаче е повече от 30% за полугодието, което е чувствително по-високо от средното 7% за страната и 5.3% за десетте големи града.

Най-много от сделките по Черноморието са изповядани във Варна - 4328 покупко-продажби за второто тримесечие и 7799 за първите шест месеца на годината. В сравнение със същия период на предишната година увеличението е 20.13%. Службата в морската столица запазва третата си позиция след София и Пловдив по брой сделки.

Причините за забавянето на пазара

Забавянето па пазара се случва в условията на война в Украйна и скок на цените на материалите, на висока инфлация, която расте още от есента на 2021 година и не на последно място бъдещото увеличение на лихвите по ипотечните кредити, коментират експерти.

Голяма част от собствениците на недвижими имоти днес се въздържат да продават, заради риска инфлацията да стопи прихода им. Изчакват и строителните предприемачи, защото се затрудняват да изчислят финалната себестойност на бъдещите жилища.

Българските купувачи на ваканционни имоти са между 30-35 години и търсят сделка за около 50 хил. евро

Българските купувачи на ваканционни имоти са между 30-35 години и търсят сделка за около 50 хил. евро

С 40% във Варна и 72% в Балчик са се повишили сделките за ваканционни имоти