"Търсенето на жилищни имоти през последните 3 седмици е спаднало с над 20%, което показва охлаждане". "Не през последните 3 седмици, а през последните 2 месеца има спад на новото търсене на имоти". 

Тези два цитата представляват част от мнението на двама експерти по недвижими имоти, споделено в последния брой на подкаста за потребителски финанси "Money.bg Лични финанси". В най-новия брой, озаглавен "Искрено и лично за пазара на жилищни имоти в момента", коментираме реалната ситуация с покупко-продажбите на апартаменти на големите пазари в страната. В разговора участват Георги Павлов (изпълнителен директор на Realto Group), който има дългогодишен опит на имотния пазар, преминал както през кризисните му моменти, така и през пиковете му, и Мариян Руменов - нов предприемач на пазара, създал компанията за недвижими имоти Capital Property.

Любопитният факт е, че и двамата не се познаваха преди срещата в студиото на Money.bg за записа на разговора. Или иначе казано, споделеното мнение за състояние на охлаждане на сделките с имоти е автентично и се базари на информация от различни части на пазара - Мариян Руменов работи много на терен, а Георги Павлов наблюдава процесите бизнес птичи поглед.

Снимка 574357

"Същевременно имоти, които излизат на пазара за продажба в момента, продължават да са с високи цени", казва по време на разговора още Руменов. От думите му се разбира, че върви разминаване между нагласите на купувачите и продавачите, които може да е знак за бъдещо забавяне на броя на сделките. "Дали отстъплението е сезонно, както винаги в началото на лятото, или е заради очакваното вдигане на лихвите, още е трудно да се каже", добавя той.

Павлов има друго обяснение за охлаждането на пазара - "През последните месеци преди войната имахме много голям ръст на цените, средното покачване само за едно тримесечие в най-големите градове е 6%. Това е неустойчив темп, като се има предвид, че имаше ръст и преди това". По думите му причината затова е "проста" и "ще я видим в статистаката на БНБ за ипотечното кредитиране". "Ипотечните кредити са с 40% повече, отколкото за първото тримесечие на миналата година. Т.е. при висока база имаме още по-голям ръст на ипотеките", казва той. 

Мариян Руменов от своя страна смята, че официалните 6% среден ръст въобще не отговарят на реалността, като става дума за далеч по-голямо поскъпване на недвижимите имоти. 

Можете да чуете целия епизод за имоти на подкаста Money.bg Лични финанси в Spotify, Google Podcasts, Apple Podcasts и Soundcloud. Или да натиснете бутона play тук: