През изминалата година, спрямо 2020 година, са се повишили сделките за ваканционни имоти с 40% във Варна и 72% в Балчик, като ръстът на сделките продължава. Това посочи Мария Златева от агенция за недвижими имоти "Купи в България", Варна по време на бизнес дискусия на сайта обяви за недвижими имоти Imoti.net.  Водещ на бизнес дискусията беше Снежана Стойчева, управител на Imoti.net.

По думите ѝ, българските купувачи на ваканционни имоти са на възраст между 30-35 години, които обикновено са живеещи в чужбина или в градове далеч от морското крайбрежие. Предпочитанията им са за по-нискобюджетен имот, на цена от около 50 хил. евро. Профилите на чуждестранните купувачи са доста по-различни от българските, защото мнозинството е предимно немскоговорящо, в пенсионна възраст (над 60 г.). В този случай интересът е насочен към имот в близост до морето и на цена между 60-80 хил. евро.

Според Георги Грунов от агенция за недвижими имоти "Имоти Премиер" - Варна, в момента активният пазар е в растеж, като предимно имотите се закупуват с налични средства и направи сравнение с 2007 г., когато отново се говореше за имотен балон. По думите му, през този период са се купували 2 пъти повече имоти с ипотечно кредитиране и поради тази причина не може да се говори за изключително увеличение на цените към днешна дата. Той коментира още, че във Варна руските граждани отсъстват като купувачи, а като продавачи много трудно осъществяват продажби заради наложените им санкции. От друга страна, украинските граждани са повлияли на цените на наемите и те са се увеличили значително. В същото време интересът им към имотите расте с потенциал за отдаване под наем.

Трудно е да се прогнозира как ще се развива жилищният пазар във Варна и региона, като ключови фактори за това са ходът на войната в Украйна и влизането на България в Еврозоната. Въпреки това очакванията са за растящ пазар - ръст на сделките с имоти и на цените на имотите, смята експертът.

По думите на Борислав Точевски от Националната асоциация на строителните предприемачи актуалната тенденция е към повишаване на качеството на новото строителство, а повишението на цените е значително и е в диапазона от 20% до 50%. Той посочи, че в някои райони във Варна са налице активни строителни дейности на нови сгради. Това са кв. Владиславово, кв. Галата и курортният комплекс Св. Св. Константин и Елена. Точевски разкри, че предстои да се появят нови високи сгради в централната част на Варна.

Предстои и изграждането на големи инфраструктурни проекти в областта - довършването на автомагистрала Хемус, изграждане на връзка между Варна и комплекс Златни пясъци и изграждане на канализация във вилните райони около Варна. Това заяви областният управител на гр. Варна Благомир Коцев. По време на работната среща той коментира още, че във Варна се очаква изграждането на градската лека железница и укрепителни съоръжения на Алея първа. По думите му, предстои да се вземе решение за бъдещето на пристанището във Варна относно това дали да се развива приоритетно като търговско пристанище или като туристическа дестинация.

Даниела Иванова от Пощенска банка представи данните от статистика за жилищно кредитиране. По думите ѝ, в началото на 2022 г. за Варна и региона се наблюдава ръст с 46% на жилищните кредити, в сравнение със същия период през 2021г. Тя посочи, че размерът на жилищния кредит се е увеличил с 18%.

Бизнес дискусиите са част от програмата на "Годишните награди на Imoti.net", които през 2022г. се провеждат за седма поредна година и отличиха най-добрите в сектора на недвижимите имоти за изминалата 2021 година.