Охлаждането може да и да е точната дума за пазара на недвижими имоти в в САЩ в момента. Защо - сделките намаляват, конкуренцията намалява и продажбата на жилища отнема повече време. Но продължаващият недостиг на нови жилища, което е проблем от години, ще поддържа жарта на пазара, според доклад на Realtor.com.

На пазара на имоти в страната липсват около 6,5 милиона нови еднофамилни къщи. Това е резултат от повече от десетилетие на "недостатъчен строеж на домове, спрямо нарастването на населението", според портала за имоти.В периода между 2012 г. и 2022 г. в експлоатация са въведени 15,6 милиона нови жилища и са построени само 8,5 милиона еднофамилни къщи, пише Mansion Global.

И все пак това не е достатъчно... "Въпреки че това допринесе за по-голямо предлагане на пазара, по-голямата част от тези жилища ще се използват за отдаване под наем и няма да се справим с текущите предизвикателства за достъпност", пише в доклада Хана Джоунс, анализатор на икономически данни в Realtor.com. По думите й тези за изграждането на жилища е нужно средно 15 месеца.

Според нея броят на започнатите жилища ще трябва да се утрои, за да се справи пазарът с търсенето и да се преодолее съществуващият недостиг от 6,5 милиона за три до четири години, пише в доклада.

Собствениците на жилища в САЩ са загубили общо 2,3 трилиона долара от стойността на имотите си

Собствениците на жилища в САЩ са загубили общо 2,3 трилиона долара от стойността на имотите си

Най-много спада стойността на жилищата в Сан Франциско

Строителството на еднофамилни къщи е забавено, заради притесненията на строителите относно охлаждането на търсенето от купувачи и много от тях се оттеглят от проектите си.

"Инфлацията и лихвите по ипотечните кредити вероятно ще намалеят тази година и купувачите може да се върнат на пазара. Те ще търсят жилище на достъпна цена, а продължаващият спад в предлагането на жилища само ще продължи да оказва натиск върху пазара", коментира брокетър Даниел Хейл.

10-те най-популярни места на планетата за притежаване на жилища от супербогатите

10-те най-популярни места на планетата за притежаване на жилища от супербогатите

Доминират основно американски градове