Руският онлайн гигант "Яндекс" е феномен. Не само поради факта, че беше достоен конкурент на Google още преди Кремъл да направи всичко по силите си, за да изгодни американския онлайн гигант от местния пазар. Компанията все още запазва относителна независимост даже и в момента - в ситуация, в която големите и важни бизнеси почти без изключение са под контрола на държавата.

Москва на теория може без проблем да национализира "Яндекс", но на практика не може да направи - поне не и ако не иска нова вълна на напускащи Русия млади специалисти, пише в свой материал "Ройтерс".

Контекст: "Яндекс" е създадена през септември 1997 г., т.е. реално е цяла година по-стара от Google. Компанията предлага широка гама от дигитални продукти за потребителите и бизнеса - от електронна поща до споделена мобилност.

Русия обяви колко е бюджетният й дефицит спрямо БВП - за първи път от 2 години

Русия обяви колко е бюджетният й дефицит спрямо БВП - за първи път от 2 години

Приходите от петрол и газ продължават да са драстично по-малко от миналогодишните

В наши дни тя е листната на NASDAQ и в Нидерландия, а преди войната приходите ѝ бяха близо 5 млрд. долара годишно.

Някои от най-добрите руски разработчици са част от екипа ѝ, който наброява над 20 000 души.

Детайли: Откакто през ноември "Яндекс" обяви преструктуриране и отделяне на руския бизнес от регистрираната в Нидерландия компания майка, има множество спекулации.

Ключово е запазването на екипа. Според руското правителство само през 2022 г. около 100 000 IT специалисти са напуснали страната. Опасенията са, че при силово влизане на държавата в "Яндекс", ще си тръгнат и още.

Най-големите европейски бизнеси загубиха €100 милиарда след като напуснаха Русия

Най-големите европейски бизнеси загубиха €100 милиарда след като напуснаха Русия

Не всички обаче решиха да прекратят връзките си с бизнеса в Русия

"Очевидно е, че ако национализацията стане факт, компанията постепенно ще стане буквално на нищо. Вероятно това е причина да не се вземат по-сурови мерки", коментира пред "Ройтерс" участник в разговорите между "Яндекс" и руската държава.

Според източници на агенцията преговорите между Yandex NV и няколко руски милиардери са в застой. Нидерландската компания очаква 7 млрд. долара от дивестирането на руския си бизнес, но никой от потенциалните купувачи не иска да изглежда като човека, който е "убил" най-успешната руска технологична компания.

Руският гигант Yandex иска да бие Google на един нетипичен пазар, който ще стигне $2 трилиона през 2030-а

Руският гигант Yandex иска да бие Google на един нетипичен пазар, който ще стигне $2 трилиона през 2030-а

Компанията обяви, че е постигнала важен успех по един от ключовите си проекти

Сред желаещите беше банка ВТБ, чийто изпълнителен директор Андрей Костин даже коментира през юни, че държавата първо трябва да национализира "Яндекс" и след това да се търси купувач. Според запознати обаче банката никога не е била сериозен кандидат, тъй като е под международни санкции.

От друга страна: Един от съоснователите на "Яндекс" - Аркадий Волож, определи нахлуването в Украйна като "варварско" и обяви, че си е поставил за цел да помогне на колкото се може повече "талантливи руски инженери" да се установят в чужбина след избухването на войната. Това изказване със сигурност допълнително е разярило "ястребите" в Москва, които смятат, че компаниите със западна собственост без изключение трябва да се отнемат и да не се плаща нищо - без значение от косвените щети. Ако те спечелят благоволението на Кремъл, съдбата на онлайн гиганта ще бъде решена за часове.

Как Путин пак стана най-популярен в руската търсачка Yandex?

Как Путин пак стана най-популярен в руската търсачка Yandex?

Това се случва след забрана на фразата „Умно гласуване“

В същото време, не бива да се забравя, че според руски правозащитници именно "Яндекс" през годините са помагали за разгръщането на дигиталната машина за следене и дезинформация, използвана днес от режима на Владимир Путин за контрол над руското общество.