Милиардерът Аркадий Волож, основател и главен изпълнителен директор на руската търсачка Yandex, планира да оспори решение на Арбитражния съд в Москва от миналата седмица, което забранява на търсачката му да показва резултати, свързани с популярния в страната термин "Умно гласуване", пише Forbes. Това се случва след официална жалба от страна Руската федерация.

Въпросният термин "Умно гласуване" е част от усилията на руската опозиция, около политическия опонент на президента Владимир Путин - Алексей Навални, който в момента се намира в руски затвор. Терминът беше въведен с целта да оспори вероятната победа на партията "Единна Русия" на Путин на планираните избори за Държавна Дума, които са на 19 септември.

Руският гигант Yandex иска да бие Google на един нетипичен пазар, който ще стигне $2 трилиона през 2030-а

Руският гигант Yandex иска да бие Google на един нетипичен пазар, който ще стигне $2 трилиона през 2030-а

Компанията обяви, че е постигнала важен успех по един от ключовите си проекти

Тази седмица Московският се съгласи, че Русия има "изключителни права" върху термина "Умно гласуване" и че продължаващото нарушение от страна на Yandex при показване само на резултати от търсенето може да доведе до "изземване на средствата ... или друго имущество" принадлежащи на ответника и държани от него или от други лица".

Конкретният уебсайт "Умно гласуване" - публикуван от Team Navalny, името на групата на съмишлениците на руския опозиционер, беше забранен през юли, но правителственият контрол и върху думите за търсене е опит да се ограничи и по-широкият онлайн разговор на тема гласуване преди предстоящите избори в страната. И ограничавайки това, отново най-популярната фраза в търсачката е името на президента Владимир Путин.

Преди изборите: Путин раздава $7 млрд. на пенсионерите и военните

Преди изборите: Путин раздава $7 млрд. на пенсионерите и военните

Популисткият ход ще повиши инфлацията, смятат икономисти

Волож, милиардерът, който стои зад Yandex - руският еквивалент на търсачки като Google и Yahoo - не е посочен лично в съдебните документи, но след забраната, говорител на Yandex коментира ситуацията пред Forbes така:

"Не сме съгласни с решението на съда. От документа не е напълно ясно какво точно трябва да направим и как можем да го направим".

Силата на Путин

Забраната следва ограничаване на редица свързани с Навални канали на YouTube в Русия и оставя социалните платформи в несигурно положение в навечерието на изборите. Руската федерация категорично твърди, че именно тя е "собственик на изключителните права" върху търговската марка "Умно гласуване" и на Yandex трябва да бъде забранено да използва фразата като една от ключовите думи за търсене при индексиране на сайтове.

Рекордна корупция в Русия: за шест месеца страната губи 40 милиарда рубли

Рекордна корупция в Русия: за шест месеца страната губи 40 милиарда рубли

Корупцията в Русия бързо нараства, а щетите от нея само за първото полугодие на 2021 възлизат на близо 40 милиарда рубли, съобщава Главната прокуратура. Русия е сред 50-те страни с най-висока корупция в света

Идеята, че правителството притежава правата върху набор от думи е доста странна за западните общества. Тя няма как да се наложи в САЩ, нито в западноевропейските страни.

Yandex, макар и включена в NASDAQ, е със седалище в Москва и остава най-големата технологична компания в Русия, с пазарна капитализация от над 27 милиарда щатски долара.

Волож стартира бизнеса през 1997-а година и остава най-големият индивидуален акционер и главен изпълнителен директор. Forbes оценява нетната му стойност на 2,8 милиарда долара. Съоснователят на компанията Иля Сегалович почина от рак през 2013-а година.