Президентът на Руската федерация Владимир Путин призова на всички пенсионери и военни да бъдат еднократни помощи, предава The Moscow Times. Ходът идва малко преди септемврийските избори, в които партията му цели да си осигури две трети мнозинство в парламента. Проучванията показват, че подкрепата за формацията не е била толкова никога досега.

Пред членове на партията президентът призова депутатите да одобрят законодателство, с което да разрешат еднократните помощи от 10 хил. рубли ($135) за пенсионерите и 15 хил. рубли ($200) за военните.

От бонусите ще се възползват 47 млн. руснаци - или над 40% от гласоподавателите. По изчисления на Сбербанк популисткият ход ще коства на данъкоплатците 500 млрд. рубли ($6,75 млрд.)

Пенсионерите традиционно подкрепят партията на Путин, макар че решение от 2018 г. за повишаване на пенсионната възраст предизвика протести и нанесе щети по подкрепата.

Икономисти посочват още, че раздаването на средства вероятно ще повиши още повече инфлацията, която вече се намира на 5-годишен връх.

Политиката на Кремъл доведе до най-скъпата пшеница в Русия от десетилетие

Политиката на Кремъл доведе до най-скъпата пшеница в Русия от десетилетие

А инфлацията все още е висока