Цените на пшеницата в Русия подскочиха до необичайни за август нива, повишавайки притесненията относно инфлацията и възможна реакция на правителството преди изборите през септември, пише Bloomberg.

Нивата на цените достигнаха нива, невиждани от поне десетилетие - въпреки обичайния спад през този период от годината, когато новата реколта започва да излиза на пазара. Причината може да се крие в решение на земеделците да задържат житото от пазара, тъй като се опасяват от неизгодни сделки заради въведеното наскоро от Кремъл мито при износа. То трябваше да помогне за успокояване на инфлацията, но тя все още се задържа на ниво от 6,5 процента, най-високото от 2016 г. насам.

Русия е най-големият износител на пшеница в света. Страната въведе фиксирано мито през февруари, а през юни премина към търсене на по-гъвкави нива като пореден опит за борба с повишението на цените. През тази седмица то нарасна до $31,7 за тон, при $30,4 миналата седмица.

Има притеснения и относно реколтата. Департаментът по земеделие на САЩ съобщи този месец, че очаква 72,5 млн. тона, 15% по-малко от прогнозата от юли. Москва запазва оценката си на 81 млн. тона, но спря да публикува данни от 11 август насам.