Турската верига FLO Retailing и близкоизточната Daher Group водят преговори за закупуването на веригата магазини на Adidas в Русия, съобщи "Ведомости", позовавайки се на свои източници.

По тяхна информация, преговорите са в напреднал етап, когато са останали само най-сериозните относно сделката кандидати. Очаква се сделката да приключи през есента.

Представител на компанията Adidas в Германия - която е най-голямата с света при производството на спортни стоки - коментира за руската медия, че процесът на "свиване" на бизнеса в Русия продължава, но не е потвърдил, нито отрекъл информацията за търсене на купувач и водене на преговори за продажба. От търговските вериги FLO Retailing и Daher Group досега не са отговорили на запитванията от "Ведомости".

Adidas може да загуби €700 милиона заради маратонките Yeezy

Спортната марка, която може да загуби €700 милиона, заради (едни) маратонки

В основата на проблема е световноизвестният рапър Кание Уест

Още преди повече от година Adidas обяви намерението си за евентуално спиране на дейността си в Русия и временното затваряне на магазините за търговия "на дребно", а през октомври миналата година взе решение за окончателно ограничаване на дейността си в страната.

Помещенията под наем за магазини, които към края на 2022 г. държеше руската структура на Adidas, са 153 броя. Приходите в Русия на компанията за спортни стоки за 2022 г. паднаха наполовина спрямо предходната година, до 25 милиарда рубли. Нетната й загуба достигна почти 8 милиарда рубли, при нетна печалба от 4 милиарда рубли за 2021 година.