Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши на Coca-Cola HBC (Кока-Кола ХБК) да придобие марката водка Finlandia ("Финландия") от Brown-Forman Finland.

Сделката възлиза на 220 милиона долара, стана ясно по-рано тази година от официално съобщение на компанията.

В България Coca-Cola HBC е популярна с марките си "Банкя", безалкохолните напитки "Кока-Кола", "Фанта", "Cappy" и други.

Емблемаричната спиртна напитка е създадена през 1970 г. и е водеща марка водка в Централна и Източна Европа. Brown-Forman притежава изцяло марката водка Finlandia от 2004 г. Това включва водките Finlandia Classic, Finlandia Botanical Cucumber & Mint, Finlandia Botanical Wildberry & Rose, Finlandia Redberry, Finlandia Mango, Finlandia Coconut, Finlandia Lime, Finlandia Cranberry, Finlandia Blackcurrant, Finlandia Grapefruit, Finlandia Raspberry, Finlandia Nordic Berries и Finlandia 101.

Бутилиращата компания поясни, че придобиването ще се извърши чрез нейното изцяло притежавано звено CC Beverages Holdings II BV. Очаква се сделката да бъде финализирана през втората половина на 2023 г.

Coca-Cola HBC информира КЗК, че купува марката водка Finlandia
Обновена

Собственикът на "Банкя" съобщи на КЗК, че купува водка Finlandia

Съобщение за предстоящата сделка е постъпило в КЗК

"Свързани с дистрибуцията на Finlandia в продължение на 17 години на няколко пазара, ние сме развълнувани от тази уникална и регионално приложима възможност, която ще подпомогне ускоряването на нашия локален бизнес на повече от нашите пазари", коментира Зоран Богданович, главен изпълнителен директор на Кока-Кола ХБК.

Богданович добави, че допълващите се портфейли както на Coca-Cola HBC, така и на Brown-Forman Финландия създават възможност за разработване на продукти за широка гама от напитки.

"Ние гледаме на това като на атрактивна инвестиция и естествена еволюция на нашата роля като един от дистрибуторските партньори на Finlandia, което допълнително свидетелства за силата на нашето изпитано във времето и широкообхватно партньорство с Brown-Forman. Оценяваме доверието, което ни е оказано и очакваме да създадем повече стойност за нашите партньори и клиенти."

Coca-Cola HBC купува собственика на водка Finlandia в сделка за 220 милиона долара

Собственикът на "Банкя" купува производителя на водка Finlandia в сделка за $220 милиона

Очаква се сделката да бъде финализирана през втората половина на 2023 г.

От друга страна, Anora, която е глобален дестилатор, бутилиращ водка Finlandia, а също така и дистрибутор на водката във Финландия, Швеция и Норвегия, каза, че дългосрочното сътрудничество, което имаше с Brown-Forman, сега ще се прехвърли на Coca-Cola HBC.