Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) започва да разглежда по същество сделката за активите на чешкото държавно дружество ЧЕЗ в България.

"Инерком България" на Гинка Върбакова, създадено специално заради сделката, нотифицира регулатора на 14 март т.г. Антимонополната комисия обаче изисква допълнителни документи преди да започне производството.

Дружеството иска да придобие "ЧЕЗ България" ЕАД, "ЧЕЗ Разпределение България" АД и дъщерното му дружество "ЧЕЗ Информационни и комуникационни технологии България" ЕАД, "ЧЕЗ Електро България" АД, "ЧЕЗ Трейд България" ЕАД, "Бара Груп" ЕООД и "Фри Енерджи проджект Орешец" ЕАД.

Гинка, ЧЕЗтна пионерска

Гинка, ЧЕЗтна пионерска

Или как една жена успя да накара цяла България да повтаря името й

Първоначалният договор бе подписан на 23 феввруари т.г. Стойността на сделката е €326 милиона, по официални данни от финансовия отчет на ЧЕЗ.

Чешки медии разкриха чрез източници в чешкото дружество, че няколко български банки са обещали финансиране за сделката. Сред тях са Първа инвестиционна банка с €80 милиона, потвърди преди време депутатът Жельо Бойчев, председател на временната комисия, която разследваше сделката. Твърди се, че другите са "УниКредит Булбанк" и "Българска банка за развитие" (ББР). И трите първоначално опровергаха информацията.

Междувременно в общественото пространство се завъртяха спекулации, че заради шума покрай сделката, банките може да са се оттеглили. В този дух бе и изказване на премиера Бойко Борисов.

В понеделник чешкото правителство, което е собственик на 70 процента от CEZ, замени трима от членовете на наздорния съвет по време на годишното общо събрание. Сред сменените е и председателят на Надзорния съвет Вацлав Пачеш. И тримата сменени бяха назначени от предходното правителство.

Новите назначения в надзора са бившият член на борда на чешката централна банка Любомир Лизал, старши експертът във финансовото министерство Карел Тул и Отакар Хора, член на одитния комитет на CEZ. Назначенията наклониха баланса на силите в надзорния съвет към текущото управление на страната, посочва Reuters.