"Инерком България" е подала уведомление до Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за предстоящото придобиване на активите на "ЧЕЗ а.с." в България, съобщиха от компанията.

Както вече е ясно, планираната концентрация ще се случи на база на договор за покупка на акции, който бе подписан на 23 февруари т.г. Официално продавачи са чешкото дружество "ЧЕЗ а.с." и "ЧЕЗ Бългериън Инвестмънтс Би Ви".

Гинка Върбакова запозна ЧЕЗ с искането на България

Гинка Върбакова запозна ЧЕЗ с искането на България

Отговор все още няма, а разговорите продължават

Сагата покрай продажбата на активите на чешката компанията у нас продължава да се заплита. В началото на седмицата председателят на Надзорния съвет на "ЧЕЗ а.с." Вацлав Пачеш обясни пред БНР, че дружеството вече има съмнения относно това дали "Инерком България" ще успее да осигури нужното финансиране заради оказан натиск върху две български банки да оттеглят подкрепата си.

В отговор, от "Инерком" увериха, че "нямат притеснения" по този въпрос. "Нямаме информация за оказван натиск върху банки и не можем да коментираме действия, които не са свързани с нас", казаха те и увериха, че работят "по финансирането и постигаме значителен напредък по структурирането му".

От компанията отново заявиха, че водят преговори "с няколко международни финансиращи институции". Пачеш обаче потвърди истинността на документа, изтекъл в чешките медии, според който въпросните банки са "Първа инвестиционна банка" и "УниКредит Булбанк". Пред Money.bg двете институции също отрекоха.

Към момента няма - и по-скоро е невъзможно да има, поне официално, нова информация около желанието на държавата да влезе в сделката.

Преди края на арбитража с ЧЕЗ държавата не може да влезе в сделката

Преди края на арбитража с ЧЕЗ държавата не може да влезе в сделката

Появиха се съмнения дали "Инерком" ще успее да плати

Представители на изпълнителната власт обявиха за намерението си да придобият "поне контролен пакет" върху досегашните активи на ЧЕЗ в България. И макар Гинка Върбакова да изрази склонност към подобен вариант, арбитражът, започнат от чешкото дружество срщеу българската държава, както и вече подписаните споразумения между "ЧЕЗ а.с." и "Инерком България" правят задачата трудна поне на този етап.

Гинка, ЧЕЗтна пионерска

Гинка, ЧЕЗтна пионерска

Или как една жена успя да накара цяла България да повтаря името й